Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 15

Met deze week: Oefen uw vluchtplan met de gratis online Brandweer-Tool, heeft u een goed idee? Doe er wat mee! en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Heeft u een goed idee? Doe er wat mee!

Onder het motto “Heeft u een goed idee? Doe er wat mee!” daagt de gemeente Harderwijk inwoners van Hierden en Harderwijk uit mee te doen aan de actie Stadsidee 2021. Het is alweer de zesde editie van deze campagne die bedoeld is om onze buurt, wijk, dorp of stad mooier, leuker en leefbaarder te maken.
 
Aanmelden voor vrijdag 28 mei
Voor realisatie van het Stadsidee 2021 dat uiteindelijk door inwoners zelf wordt gekozen, is een bedrag van € 45.000 beschikbaar. Uiterlijk vrijdag 28 mei moeten de plannen via www.stadsidee.nl zijn ingediend. Alle inwoners van Harderwijk en Hierden bepalen vervolgens vanaf donderdag 10 juni, in een digitale stemronde, welk idee dit jaar wint. 

Oefen uw vluchtplan met de gratis online Brandweer-Tool

Bij brand heeft u maar 3 minuten om uw woning veilig te verlaten. Steeds meer mensen hebben daarom een vluchtplan. Weet u hoe u moet vluchten en welke obstakels u tegen kunt komen? Bereid u voor op brand en maak een vluchtplan!
 
Maak en oefen uw vluchtplan
Steeds meer mensen hebben een vluchtplan en oefenen deze regelmatig. Het maken en oefenen van een vluchtplan kan u helpen om snel en veilig buiten te komen. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft een online vluchttest ontwikkeld, waarmee u gemakkelijk uw vluchtroute kunt testen. In de test oefent u niet alleen uw vluchtroute, maar ontvangt u ook handige en simpele tips die uw brandveiligheid vergroten.
 
Online vlucht-test
Ontdek of u op tijd kunt vluchten met de online vluchttest. Oefenen met de online vluchttest is gemakkelijk. Ga naar: bit.ly/testvluchtplan. Of scan de QR-code met de camera van uw telefoon.
 
Campagne ‘Risicobewust Harderwijk’
Dit is onderdeel van de campagne ‘Risicobewust Harderwijk’ van de Veiligheidsregio Noord- Oost-Gelderland (VNOG) in samenwerking met gemeente Harderwijk. De gemeente en brandweer vinden het belangrijk dat inwoners zich bewust zijn van de risico’s op brand en willen inwoners stimuleren om maatregelen rondom brandveiligheid te treffen. 

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 22 april vanaf 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere Uitgangspunten notitie Kunst en Cultuur en Doorontwikkeling GA! Harderwijk. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Dit zijn openbare, digitale vergaderingen. Wilt u inspreken dan kunt u dit melden bij de griffie via [email protected] of via tel. 0341 411 911.
 
De fractie CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over stagnatie asbestsanering 2021. De fractie PvdA en D66 hebben het college schriftelijke vragen gesteld over inkoopstrategie 2. De fractie GB heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Kinder-Psychologen Noord-Veluwe. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Voorkom dat het riool verstopt raakt

Om een verstopping van het riool te voorkomen kunt u beter geen vuil als maandverband, luiers, vochtige billendoekjes en rollen toiletpapier in uw riool gooien. Hierdoor ontstaat er een opeenhoping met verstopping als gevolg. Ook vetten en oliën zijn funest voor het goed functioneren van een riool. Na stolling blijft een vette koek aan de binnenkant van de riolering achter waarin zich vuil gaat hechten of ophopen. U kunt vetten en oliën na gebruik beter laten stollen en dan weggooien in de grijze container in bijvoorbeeld een leeg melkpak. Ook mag u dit gratis inleveren bij het chemodepot, Daltonstraat 23. Of in een gesloten verpakking inleveren in de gele afvalcontainer bij de Jumbo-supermarkten in de wijken Stadsweiden en Drielanden en de Spar in Hierden. 

Waar zit de verstopping?

Bij een verstopping spoort u allereerst de plaats van de verstopping op:
  1. Zoek het ontstoppingsstuk of -putje op. Op www.ontstoppingsput.nl is van veel woningen informatie beschikbaar. Meestal is het ontstoppingsstuk of -putje bloot te leggen op de grens van uw tuin en de openbare weg. In enkele gevallen zit het ontstoppingsstuk in de buurt van de voordeur. Het laten opzoeken van dat putje is voor uw rekening.
  2. Constateer of ontstoppingsputje en riool droog of nat zijn.
  3. Is het ontstoppingsputje op de erfgrens droog/leeg, dan zit de verstopping op uw terrein of in/onder uw woning. U verhelpt het probleem zelf of neemt contact op met een loodgieter; eventuele kosten komen voor uw rekening.
Verstopping op gemeenteterrein? Bel Snel Herstel!
  1. Staat het ontstoppingsputje vol, dan zit de verstopping op gemeenteterrein. U belt de gemeente via Snel Herstel die kosteloos de verstopping verhelpt. De gemeente biedt een 24-uur service en beschikt over de benodigde hulpmiddelen. Let op: Als u een verstopping op gemeenteterrein zelf op laat lossen, zijn de kosten voor uw rekening. Bel daarom altijd eerst Snel Herstel.
Informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected].  

Burenactie bewoners Duivenkamp en Kalkoenkamp

“Als wijkbewoners hebben we de handen in één geslagen. De Kalkoenkamp ligt centraal in de wijk Frankrijk. Als je de straat kwam inrijden viel het gelijk op dat de perken vol stonden met prikkelbosjes. De perken worden netjes door de mannen van de Gresbo onderhouden. Maar wij liepen in onze kindvriendelijke wijk tegen lekke fietsbanden en voetballen aan. Vandaar dat we Bart Borgman (beheerder openbare ruimte) en Willemien Vaartjes – Veltink (wijkmanager) van de gemeente hebben benaderd met de vraag of dat anders kon.”
 
Gemeente Harderwijk ondersteunt de burenactie graag
“Wij werden blij verrast en waren niet voorbereid op dat er zoveel mogelijk is binnen onze gemeente”.  In samenwerking met Zorgdat en in goed overleg werd een plan van aanpak gemaakt. Gemeente Harderwijk zorgde voor het verwijderen van de prikkelbosjes en het leveren van nieuwe planten. De wijkbewoners hebben de planten gepoot en doen het onderhoud van de perken de komende jaren. Nieuwe schoffels en harken hiervoor zijn gesponsord door Schoonheidssalon Alice.
 
Heeft u ook een idee of wens?
“Als bewoners van de Duivenkamp en Kalkoenkamp bedanken we alle betrokken partijen voor deze prettige samenwerking. En deze tip geven we u graag mee: Willen jullie als bewoners ook een kleine aanpassing of iets organiseren in de wijk, ga in gesprek met jullie wijkmanager. Kijk op harderwijk.nl/harderwijk-zijn-wij-samen bij spelregels wijkbudget of op zorgdat.nl/ontmoeten-samenleven/opbouwwerk.
 
Burenactie Duivenkamp Harderwijk
(Foto gemeente Harderwijk) 

Campagne tegen (onbewuste) discriminatie in Harderwijk

De gemeente Harderwijk en de politie houden tot eind april de anti-discriminatie campagne ‘Gekend om wie je bent’. De campagne maakt Harderwijkers en Hierdenaren bewust van mogelijke vooroordelen. De vooroordelen die je soms kunt hebben, zijn vaak onbewust, en iedereen heeft er wel eens last van. Zonder dat je het zelf doorhebt roepen bepaalde eigenschappen van iemand positieve of negatieve associaties op. Die vooroordelen kunnen leiden tot (on)bewuste discriminatie. Wij maken ons daarom sterk en zeggen NEE tegen discriminatie in Harderwijk! Iedere week spreekt een Harderwijks duo zich uit tegen discriminatie. Meer informatie over de campagne vindt u op www.harderwijkzijnwijsamen.nl
 
Deze week stelt het duo Marjolein en Pernelly zich voor. Zij vertellen waarom gelijkheid belangrijk voor hen is.
 
Marjolein
“Mijn naam is Marjolein en ik ben politievrouw. Gelijkheid betekent voor mij dat iedereen gelijk wordt behandeld en niemand wordt achtergesteld. Ongeacht je leeftijd, hoe je eruit ziet, je geaardheid, je huidskleur of met wie je bent of wat je draagt. Het belangrijkste is dat iedereen zichzelf kan zijn. Gelijkheid en respect gaan samen, het respecteren van elkaar en dit oprecht uitdragen is een mooie stap naar gelijkheid.
 
Ik doe mee aan deze campagne, omdat gelijkheid niet vanzelfsprekend is. In mijn werk en privé vind ik het heel belangrijk dat men oog heeft voor elkaar en men wederzijds respect uitdraagt.”
 
Pernelly
“Ik ben Pernelly en ik ben voetballer bij VVOG Harderwijk. Gelijkheid is voor mij altijd de sterkste liefdesband! Daarom is deze campagne belangrijk voor mij.” 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Reguliere omgevingsvergunning zijn ingekomen voor:
  • 1-4-2021 Vijhestraat 42: gevelwijziging
  • 1-4-2021 parkeerplaats naast Iedema Parkweg: fitness straat
  • 2-4-2021 Vischmarkt 23: renovatie woning
  • 2-4-2021 Parallelweg 26-14: kap 1 boom
  • 3-4-2021 Lokhorsterweg 4: kap 1 boom
  • 2-4-2021 P.C. Boutenslaan 1e: tuinmuur
  • 4-4-2021 Barbershopdreef 7 en 9: dakkapellen
  • 5-4-2021 Kieftweg 15: uitbreiden woning
  • 6-4-2021 Kruithuis2: kappen 4 bomen
  • 6-4-2021 Middenlaan 22: veranda (voorzijde)
  • 6-4-2021 Stationsplein 5: tijdelijk unit chauffeursruimte
  • 6-4-2021 Hanekamp 130: dakkapel (voorzijde)
  • 6-4-2021 Kolbaanweg 1: aanpassen rookruimte
  • 7-4-2021 Parallelweg 26-136: kappen 6 bomen
  • 7-4-2021 Vischmarkt 31: plaatsen tent t.b.v. overkappen terras
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf - Realisatie en beheer, tel. (0341) 411 911.
 
Verleende vergunningen
Reguliere omgevingsvergunningen zijn verleend voor:
  • 1-4-2021 Bovenweg 1: kappen 4 bomen
  • 6-4-2021 Thorbeckelaan 1: uitbreiden en intern aanpassen pand
  • 7-4-2021 Linnaeuslaan 2b: schuur in strijd regels ro
  • 7-4-2021 Smeepoortstraat 34: verbouwen naar 6 wooneenheden en horeca
  • 8-4-2021 Nobelstraat 7: inrit
  • 8-4-2021 engelserf - veldkamp - nassaulaan: kappen 21 bomen
  • 8-4-2021 Spieghelstraat 46: uitbreiden woning met erker (voorzijde)
Rechtsbescherming vergunningen regulier procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan de aanvrager bekend maakten. Wilt u dat de vergunning (voorlopig) niet gebruikt wordt? Dan moet u de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, team Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem daarom vragen.
 
Tijdelijke uitbreiding terrassen
Het college maakt bekend dat zij op grond van artikel 2:10 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk tijdelijke extra terrasruimte heeft vergund tot en met 15 september 2021. Het betreft een tijdelijke uitbreiding van de terrassen, om met inachtneming van de Covid-19 maatregelen, te kunnen ondernemen. Het betreft de volgende horecagelegenheden:
 
•        Walhalla, Hoge Brug 10, 3841 DZ Harderwijk
•        Dikke Dirck, Hondegatstraat 5, 3841 CG Harderwijk
•        Metro Harderwijk, Luttekepoortstraat 5, 3841 AW Harderwijk
•        Y.A.M.'s Koffie & Lunch, Luttekepoortstraat 6, 3841 AX Harderwijk
•        Luigi's, Markt 3, 3841 CE Harderwijk
•        De Boterlap, Markt 5, 3841 CE Harderwijk
•        Holy Moly Cantina, Markt 6, 3841 CE Harderwijk
•        Graaf van Gelre, Markt 14, 3841 CE Harderwijk
•        Baron Eten en Drinken, Markt 15, 3841 CE Harderwijk
•        Café De Belofte, Smeepoortenbrink 4, 3841 EM Harderwijk
•        Restaurant Bonanza, Strandboulevard Oost 6, 3841 AB Harderwijk
•        Johannes Kok en Zoonen, Strandboulevard Oost 8, 3841 AB Harderwijk
•        Grieks restaurant Olympia, Strandboulevard Oost 12, 3841 Harderwijk
•        Japans-Chinees Restaurant 'Hu Bin', Strandboulevard Oost 14, 3841 AB Harderwijk
•        Bella CIAO Harderwijk, Strandboulevard West 2, 3841 CS Harderwijk
•        Mamta Indiaas Tandooi & Curry Restaurant, Strandboulevard West 8, 3841 CS Harderwijk
•        Cafetaria Atlantic, Strandboulevard West 14, 3841 CS Harderwijk
•        De Admiraal, Strandboulevard West 16, 3841 CS Harderwijk
•        Ratatouille, cuisine en meer..., Vischmarkt 6, 3841 BG Harderwijk
•        Da Gabriële B.V., Vischmarkt 31, 3841 BE Harderwijk
•        Restaurant ’t Nonnetje, Vischmarkt 38, 3841 BG Harderwijk
•        Bistro Vischmarkt 49, Vischmarkt 49, 3841 BE Harderwijk
•        Restaurant Basiliek, Vischmarkt 57 L, 3841 BE Harderwijk
•        Restaurant CAERT, Vuldersbrink 65, 3841 AS Harderwijk
 
Deze vergunningen zijn verzonden aan betreffende ondernemers op 12 april 2021. De verleende vergunning en bijbehorende stukken liggen van 14 april tot en met 26 mei 2021 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien, kunt u telefonisch een afspraak maken met een klantmanager bijzondere wetten, van de afdeling vergunningverlening, via tel. (0341) 411 911.
 
Bent u het niet eens met deze beslissing?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat ik mijn besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld. Verdaging reguliere procedure:
 
- Parallelweg 25-33: kappen 6 bomen; 18-5-2021
- Parallelweg 25-34: kappen 11 bomen; 18-5-2021
- Parallelweg 26-6: kappen 4 bomen; 18-5-2021
- Parallelweg 26-162: kappen 1 boom; 22-5-2021
 
Milieumeldingen
Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:
2020-10-21: Wijtgraaf 49, 3849 PM Hierden, voor het houden van paarden, opslag van mest en het berijden van paarden
 
De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 2021-01-28: Jongdijk Asbestsanering BV, Van Heemskercklaan 103, 3843 XR Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. (0341) 411 911.
 
Wijzigingsplan Drielanden – Fokko Kortlanglaan 119-127
Burgemeester en wethouders hebben op 6 april het wijzigingsplan Drielanden – Fokko Kortlanglaan 119-127 ongewijzigd vastgesteld. Met gebruikmaking van de in het bestemmingsplan Drielanden – Groene Zoom opgenomen wijzigingsbevoegdheid, wordt met het wijzigingsplan de ontwikkeling van nieuwe woningen op de betreffende percelen mogelijk gemaakt. Het plangebied ligt tegen de gemeentegrens van Ermelo aan en omvat de percelen Fokko Kortlanglaan 119 en 127.
 
Besluit hogere grenswaarde:
Gelijk met het vastgestelde wijzigingsplan ligt het besluit tot vaststelling van hogere grenswaarde ten behoeve van het wijzigingsplan ter inzage.
 
Het wijzigingsplan en het besluit hogere grenswaarde liggen met ingang van 15 april gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde wijzigingsplan en/of het besluit hogere waarde beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
  • die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de burgemeester en wethouders;
  • aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend.
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.WP00181-0002) kunt u raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.WP00181-0002 (bronbestanden: digitaleplannen.nl/0243/CA57C311-7E76-40A1-9DF0-291A4633661B//).Informatie: domein Ruimte, dhr. H. Nienhuis, tel. (0341) 411 911.