Nieuwe Harderwijkse gemeenteraad geïnstalleerd

Door Harry Schipper – Harderwijk heeft sinds woensdagavond een nieuwe gemeenteraad.

In een bomvolle raadszaal legden alle 29 raadsleden en ook nog eens veertien zogeheten fractievertegenwoordigers de eed of belofte af.

De nieuwe raad nam meteen ook haar eerste besluit: het SGP-raadslid Jan van Panhuis werd unaniem benoemt tot plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Dat betekent dat hij bij bijvoorbeeld ziekte burgemeester Harm-Jan van Schaik vervangt. Dat doet hij ook als de raad moet besluiten of beraadslagen over kwesties die de portefeuille van de burgemeester betreffen.

De benoeming van Jan van Panhuis lijkt opvallend, omdat hij nog maar vier jaar in de gemeenteraad zit. Bij eerdere benoeming van de plaatsvervangend voorzitter werd in Harderwijk altijd gekozen voor het langstzittende raadslid. In dat geval zou Bert Holleman worden voorgedragen voor benoeming, omdat hij al vanaf 2010 voor Gemeentebelang in de raad zitting heeft. Zijn voordracht bleef echter achterwege, omdat in het presidium, het overleg van de fractievoorzitters, juist was besloten om te breken met de traditie om het langstzittende raadslid te benoemen en voortaan te stemmen op kandidaten die voor de functie van vicevoorzitter van de raad in aanmerking wilden komen. Holleman stelde zich naar eigen zeggen ook niet kandidaat. Toen enkele fractievoorzitters Van Panhuis voordroegen, steunde hij die voordracht. Van Panhuis was erg ingenomen met zijn unanieme benoeming en bedankte de raadsleden voor het in hem gestelde vertrouwen.

In de nieuwe raad zitten meer vrouwen dan ooit eerder in de Harderwijkse gemeenteraad zaten. Al is hun aantal met dertien nog altijd drie minder dan de zestien mannen die in de raad zijn gekozen.

In de nieuwe gemeenteraad heeft Harderwijk Anders 10 van de 29 zetels, dus 4 meer dan in de vorige raadsperiode. De ChristenUnie is daarna de grootste partij met 4 zetels, 1 minder dan eerst. De VVD heeft er nu 3 (was 6), net als het CDA (eerst 4) en Gemeentebelang, die in de vorige raadsperiode maar 1 zetel had. D66 behaalde met 2 zetels een minder dan eerst. De PvdA behield haar twee zetels. GroenLinks en SGP behaalden elk 1 zetel, net als vier jaar geleden. Nieuwkomer Heel Harderwijk lukte het niet om genoeg stemmen voor een zetel binnen te halen.

Dinsdagavond was er ook een raadsvergadering, maar toen nog in de oude samenstelling. Tijdens die vergadering namen maar liefst elf raadsleden afscheid van de raad: Kimberly van Eijkel (Harderwijk Anders), Theo Schuurmans, Iris Haklander en David Korver (VVD), Ilonka Donker-Jak en Bart Jonkman (ChristenUnie), Ida Stoevelaar en Peter Sels (CDA), Thijs Melkert (D66), Laurens de Kleine (PvdA) en Matthijs van der Mannen (GroenLinks).

Aankomende maandagavond  4 april is er opnieuw een (korte) openbare raadsvergadering. Dan hoort de vorige week tot verkenner benoemde Mark van de Bunte van elke raadspartij welke voorkeuren en wensen zij hebben. Van de Bunte, momenteel wethouder in Nunspeet, gaat met deze input aan de slag om te komen tot een advies voor de vorming van een coalitie.

Lees ook:
Koninklijke Onderscheiding voor vier vertrekkende gemeenteraadsleden in Harderwijk

Raadzaal Harderwijk
(Foto's Fotostudio Merjenburgh)