Nieuw voorstel: Niet alleen een Johan Cruijffpad, maar een hele wijk met sportnamen in Harderwijk

Er moet niet alleen een Johan Cruijffpad komen in Harderwijk, maar een hele wijk met straatnamen die genoemd zijn naar topsporters uit Harderwijk, Hierden en de rest van het land.

Met dit nieuwe voorstel hoopt raadslid Bert Holleman van Gemeentebelang Harderwijk-Hierden meer kans van slagen te hebben dan met zijn vorige poging.

In juli diende Holleman een motie in bij de gemeenteraad om het nieuwe fietspad tussen de sportvelden bij de Sypel de naam Johan Cruijffpad te geven. Hoewel verantwoordelijk wethouder Jeroen de Jong positief reageerde, waren de politieke partijen kritisch. 

Voornaamste kritiekpunt van de politieke partijen was dat in hun ogen beter Harderwjkse of Hierdense sporters een straatnaam kunnen krijgen, dan Johan Cruijff die nooit in zijn leven in Harderwijk is geweest. 

Holleman trok zijn motie in voordat er gestemd kon worden. Hij beloofde met een verbeterde versie te komen.

Jan Bosdreef

,,Het pad bij de Sypel mag ook best de naam krijgen van een sporter uit Harderwijk of Hierden. Ik vind het een goed idee om Harderwijkse en Hierdense sporters een straatnaam te geven,’’ licht Holleman toe. ,,Een Jan Bosdreef, een Lisa Krugerpad, of een Henk Timmermeen. En ook landelijk bekende sporters mogen wat mij betreft een straatnaam krijgen. In Drielanden is genoeg ruimte voor een hele wijk met sportstraatnamen, denk ik. Het Johan Cruijffpad kan daar dan ook komen.’’

Geen motie
De fractievoorzitter van Gemeentebelang komt niet opnieuw met een motie. ,,Ik heb overleg gehad met mijn fractiegenoten. We schatten onze kansen beter in als ik het voorstel neerleg in een vraag aan burgemeester en wethouders. We willen gehoor geven aan de honderden op- en aanmerkingen die bij ons zijn binnengekomen, met het verzoek om oud-Harderwijkse en Hierdense sporthelden te vernoemen.’’

Twee vragen legt Gemeentebelang neer bij de wethouder: ‘Wilt u de straatnamencommissie de suggestie meegeven een toekomstige nieuwbouwwijk te vernoemen naar oud-sporthelden?’ En de tweede vraag: ‘Wilt u daarnaast ook de straatnamencommissie de suggestie meegeven om het pad tussen de sportvelden van de Mezen, HKB84 en Zwart-Wit bij voorkeur een naam te geven van een oud-sportheld uit Harderwijk of Hierden?’.

Fractievoorzitter Bert Holleman Gemeentebelang
Fractievoorzitter Bert Holleman Gemeentebelang