Maximum op naheffing afval blijkt juridisch (nog) niet mogelijk

Door Harry Schipper – Een door bijna de hele gemeenteraad gesteunde motie van de PvdA om, voor huishoudens die gebruik maken van een ondergrondse container, het variabele deel van de afvalstoffenheffing voor dit jaar te maximeren op 208 euro, is gisteravond op het laatste moment teruggetrokken.

Het voorstel is volgens wethouder Jeroen de Jong juridisch niet uitvoerbaar, omdat de gemeenteraad eerst de eind vorig jaar vastgestelde belastingverordening voor afvalstoffen moet aanpassen en opnieuw vaststellen

De motie van de PvdA kon rekenen op steun van alle andere partijen. De raadsleden zijn bang dat flink wat inwoners, die gebruik maken van ondergrondse containers, geconfronteerd worden met een forse naheffing. Dat kan omdat ze veel vaker dan anderen vuilniszakken erin gooien. Bijvoorbeeld omdat ze geen volle en zware zakken kunnen tillen, maar er is ook nog een grote groep inwoners die nog niet weet, of zich niet realiseert, dat ze begin volgend jaar voor elke zak die ze dit jaar weggooien 1,60 euro moeten afrekenen.

Inwoners die hun restafval weggooien in de grijze kliko’s kunnen die maar maximaal 26 keer per jaar aan de straat zetten. Ze zijn dan 26 keer acht euro, dus maximaal 208 euro per jaar daarvoor kwijt. Daarom willen de raadsleden datzelfde maximum naheffingstarief ook instellen voor wie gebruik maakt van de ondergrondse containers.

Volgens wethouder De Jong, die milieuwethouder Bert van Bijsteren verving, moet eerst de belastingverordening worden aangepast, voordat er een maximumtarief ingesteld kan worden. Hij waarschuwde ervoor dat daarmee ook de financiele prikkel voor inwoners om minder restafval aan te bieden hierdoor vermindert.

De indiener van de motie, PvdA-fractievoorzitter Wilco Bos hield daarom de motie aan. Hij wil samen met de andere raadsfracties en het college van B en W overleggen hoe ze bij een volgende raadsvergadering alsnog een maximum naheffingstarief kunnen instellen. Die volgende raadsvergadering is op maandagavond 7 maart.