Kans op meer overlast en kosten na invoering nieuw hondenbeleid

Door Harry Schipper – Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad is voor een nieuw regeltjesarm hondenbeleid in Harderwijk, waarbij een ‘dynamische’ kaart de vele paaltjes vervangt die aangeven of een hond wel of niet los mag lopen of waar wel of geen opruimplicht geldt.

Per volgend jaar de hondenbelasting afschaffen, wat de VVD-fractie voorstelde, kreeg op de PvdA en GroenLinks na geen steun van de andere partijen, omdat ze tegen het VVD-plan zijn om het mislopen van de belasting te dekken met wat minder groenonderhoud

Met het nieuwe hondenbeleid, zoals dat nu eerst in concept aan de inwoners van Harderwijk wordt voorgelegd – het komt zes weken ter inzage te liggen en iedereen, met of zonder hond(en), mag zich erover uitspreken – gaan er in Harderwijk veel minder regels gelden. Voortaan geldt er overal binnen de bebouwde kom van Harderwijk en Hierden een aanlijnplicht. Honden mogen alleen loslopen in de vele loslooprennen die overal in de wijken staan. En op plekken, zoals langs de bospaden langs de snelweg en het gebied de Wijde Wellen zoals die staan op een ‘dynamische’ kaart. Dynamisch betekent in dit geval dat er plekken op de kaart bij kunnen komen, maar ook kunnen verdwijnen.

 “Een onvoldragen plan”, vond fractievoorzitter Henk Vermeer van Harderwijk Anders. Zijn partij stemde daarom tegen het ter inzage leggen van het concept-hondenbeleid. Ook al, omdat het nieuwe beleid al bij eerdere besprekingen veel kritiek te verduren kreeg. Ook D66 stemde tegen. “Er ontbreekt zóveel aan het nieuwe beleid, dat je beter de huidige situatie overeind kunt houden”, motiveerde fractievoorzitter Martijn Pijnenburg.

B en W willen over een jaar al kijken of het nieuwe beleid bij iedereen goed is gevallen. En na twee jaar nog eens. Als er dan minder klachten zijn over overlast en alle hondenbaasjes zich keurig hebben gehouden aan de opruimplicht, stellen B en W voor om in dat geval de hondenbelasting in Harderwijk helemaal af te schaffen.

Niet over twee jaar, maar meteen afschaffen, vond VVD-raadslid Noah Lammerts van Buuren. Ze noemde de in de Middeleeuwen ingevoerde hondenbelasting ‘achterhaald’ en ‘niet eerlijk ten opzichte van de andere inwoners’: “Het is een onzinnige belasting: we heffen toch ook geen katten- of paardenbelasting”. Hoewel ook andere raadsfracties wel de hondenbelasting zouden willen afschaffen, kreeg zij geen steun. Dat kwam vooral omdat ze de misgelopen inkomsten wilde dekken uit de post ‘groenonderhoud’, waarvoor Harderwijk voor komend jaar 4,3 miljoen apart houdt. En ook niet, omdat financieel wethouder Jeroen de Jong het ontraadde.

De  wethouder voorspelde dat de hondenbezitters eerst zullen moeten wennen aan het nieuwe hondenbeleid en de kans op overlast daardoor aanvankelijk zal toenemen. Hij voorzag ook dat de gemeente meer kosten maakt met het bekendmaken van het beleid en het extra toezicht op naleving en handhaving van de nieuwe regels. “En minder geld voor groenonderhoud betekent minder onkruid wieden en dat leidt vrijwel direct tot meer meldingen”, beargumenteerde hij.

Een poging van CDA-raadslid Gerdien Morren om, tot het moment dat de gemeente op z’n vroegst over twee jaar de hondenbelasting afschaft, de hondenpoepzakjes gratis te blijven verstrekken en ook nog eens op zoveel mogelijk locaties in Harderwijk, strandde eveneens op weerstand van álle overige partijen.  Ook al lieten B en W bij monde van wethouder De Jong weten wel in te zijn voor een proef met de zakjes ‘om te kijken wat het effect is’ en ‘of er eventueel  hamstergedrag van hondenbezitters optreedt’. 

Morren vond dat ‘zolang de hondenbezitters hondenbelasting betalen ze hiervoor best van de gemeente ook  iets terug mogen verwachten’. Nu staan er op diverse plekken in de stad nog dispensers met poepzakjes, maar als het nieuwe hondenbeleid van kracht wordt, verdwijnen die. Hondenbezitters worden geacht die zakjes voortaan zelf aan te schaffen, zo stelt het gemeentebestuur.

Direct nadat het nieuwe concept-hondenbeleid dienden ChristenUnie, PvdA, VVD en SGP al een motie in om in Hierden meer loslooprennen te realiseren dan nu. Ze willen dat de Hierdenaren betrokken moeten worden bij het vinden van de beste locaties. En ChristenUnie, CDA en SGP willen dat B en W vóór definitieve vaststelling van het hondenbeleid eerst goed duidelijk moeten maken hoe de effecten ervan kunnen worden gemeten en hoe de naleving op de opruimplicht en de mate van overlast door hondenpoep wordt gemonitord. Ze kregen steun van de andere partijen, op Harderwijk Anders na, dat zich bij voorbaat al tegen de komst van het nieuwe hondenbeleid had verklaard.