Iedereen moet mee kunnen doen, maar dat blijft lastig

De zaal in de Westerkerk in Ermelo was op 3 oktober gevuld met inwoners, experts en ook politici tijdens de regionale avond over de participatiewet, georganiseerd door Progressief Ermelo en PvdA Harderwijk. Zonder hulp meedoen blijkt lastig, is de conclusie van de avond, en ook de gemeenten moeten in actie komen om meedoen makkelijker te maken.

Aanwezigen vonden het een interessante avond met sterke formule: eerst goed luisteren naar “ervaringsdeskundigen” zoals deze zelf zeiden, betaald werk heeft vaak een grote afstand tot werkzoekenden

Men had indringende positieve en negatieve ervaringen. Daarna was er een panelgesprek met deelnemers vanuit de Inclusief groep, een sociaal ondernemer, een jobcoach van 's Heerenloo,  een wethouder uit Nijkerk, die enkele jaren geleden in Ermelo uitvoering gaf aan de participatiewet en een eigenaar van een dagbestedingsproject.

Na de pauze gingen de aanwezigen met elkaar en de deskundigen in gesprek onder leiding van Evelien Kars. Opvallend punt wat hierin naar voren kwam was dat in Ermelo 400 mensen in de bijstand zitten, waarvan er 200 bemiddelbaar zijn voor werk of een mix van dagbesteding en werk. Toch lukt het bijvoorbeeld de twee ondernemers die aanwezig waren niet om met deze mensen die ze graag willen opnemen in hun bedrijf in contact te komen. Dit vraagt volgens de aanwezigen om onderzoek en actie vanuit de politiek.

Een tweede punt was de verschillen in de uitvoeringsregelingen bij de gemeenten die voor veel betrokkenen extra problemen geven. De afsluiting van de avond werd gedaan door Jiske van Noordennen (PvdA Harderwijk) en René Arts (Progressief Ermelo). Zij gaven aan de informatie in te zetten in de gemeenteraad en onderstreepten het belang dat iedereen naar vermogen mee kan doen in de Samenleving.