Historische stemming: Harderwijkse raad stemt tegen benoeming GB-fractievertegenwoordigers

Harry Schipper – Tot veler verrassing en ongeloof heeft de Harderwijkse gemeenteraad donderdagavond in meerderheid tegen de benoemingen gestemd van twee nieuw door Gemeentebelang aangedragen kandidaten voor de functie van fractievertegenwoordiger.

De stemming is historisch, want voor zover bekend is het in Harderwijk nooit eerder voorgekomen dat voorgedragen kandidaten onvoldoende raadsstemmen kregen en zo hun benoeming aan hun neus voorbij zagen gaan

Dat de twee, Koos Vos en Ernst Eikelenboom, niet werden benoemd, heeft hoogstwaarschijnlijk alles te maken met de nieuwe integriteitsregels die de Harderwijkse gemeenteraad in december heeft opgelegd aan in feite zichzelf. Die nieuwe regels moeten voorkomen dat mensen ook maar een spatje twijfel hebben of een raadslid wel in het belang van het algemeen handelt en niet bijvoorbeeld zijn eigen zakken of die van familie en vrienden spekt of andermans belangen dient.

Feitelijk bestaat hiervoor al de Gemeentewet, maar de Harderwijkse raadsleden zien dat vooral door het geroddel op met name social media, maar ook wel op verjaardagsfeestjes al heel vaak iets wordt geroepen over de lokale politici. Het is relatief gemakkelijk om zo bij een groot publiek via suggesties twijfel te zaaien over het belang van een raadslid. De Harderwijkse raadsleden hebben daarom een setje normen opgesteld, een soort gedragscode, die gaan gelden bóvenop wat hen daarover al in de wet  wordt voorgeschreven.

Diezelfde lokale gedragscode is vanaf december gaan gelden voor raadsleden, maar tegelijk ook voor de zogeheten fractievertegenwoordigers. Die zijn weliswaar geen lid van de gemeenteraad, maar nemen namens een fractie wel deel aan de vergaderingen van de raadscommissies. Voor hen gelden dezelfde integriteitsregels als raadsleden, omdat zij toegang hebben tot alle informatie die aan raadsleden wordt verstrekt.  Elke raadsfractie mag maximaal drie fractievertegenwoordigers hebben, die ook staan vermeld op de kandidatenlijst van de betreffendepartij voor de laatst gehouden gemeenteraadsverkiezing.

Eén van de nieuwe integriteitsregels die de Harderwijkse raad heeft opgelegd aan haar eigen raadsleden en fractievertegenwoordigers is dat  ze bij voorkeur geen bestuurlijke nevenfuncties in de eigen gemeente vervullen (behalve dan als die functie voorziet in het hoofdinkomen). Bij zowel Koos Vos als Ernst Eikelenboom gaat het hier mis: beide zijn bestuursleden van Harderwijkse clubs. Zo is Vos bestuurslid van de Harderwijkse Stichting Vrienden van Sinterklaas. Eikelenburg is, hoewel hij al had aangekondigd om die functie op korte termijn neer te leggen, nog altijd voorzitter van de Badmintonclub Harderwijk.

De telling van de (geheime) stemming via stembriefjes, uitgevoerd door Wietse Hollanders (GroenLinks) en Tim Smit-Brouwers, leverde voor Koos Vos twaalf voorstemmers op en vijftien stemmen tegen. Ernst Eikelenboom behaalde negen stemmen voor en achttien tegen. De duidelijk aangeslagen fractievoorzitter Mark de Lange van Gemeentebelang verklaarde direct na afloop van de stemming ‘een beetje flabbergasted’ te zijn. “Wat hier is gebeurd is ongelooflijk en te bizar voor woorden”, liet hij de andere raadsleden weten.