Harderwijkse raad dringt aan op woningbouw in eendengebied

Door Harry Schipper – Tegen de zin van wethouder Edwin Enklaar van wonen en ruimtelijke ontwikkeling stuurt een meerderheid van de gemeenteraad aan op woningbouw in het zogeheten eendengebied.

Uiterlijk eind volgend jaar moeten B en W een visie voor het eendengebied hebben opgesteld, ‘met woningbouw als uitgangspunt’, zo luidde de opdracht die - op CDA en ChristenUnie na - brede steun van de overige raadsfracties

Die visie moet er komen ‘met participatie vanuit de omgeving’, zo vragen de partijen ook. In de raadsvergadering moest een besluit vallen over de zogeheten ‘verdiepingsslag buitengebied Harderwijk en Hierden’. Met het eendengebied doelen de politici op  grofweg het gebied aan de Parallelweg tussen het voormalige vakantiepark De Dennenhoek en de bedrijventerrein Overveld bij de wijk Frankrijk. In de vorige eeuw stond het gebied vol met eendenhouderijen, maar daarvan bestaan nu nog slechts enkele. De afgelopen decennia is het gebied nogal verrommeld; er staan in de weilanden nog veel lege en vervallen eendenschuren met sterk verweerde asbestdaken die veel kankerverwekkende asbestvezels loslaten.

Het eendengebied maakt tot dusver geen deel uit van de verdiepingsslag. Bewoners en belanghebbenden konden zich er daarom niet eerder over uitspreken. Vorige maand kaartte de PvdA-fractie al aan om het eendengebied te benutten voor de bouw van een nieuwe woonwijk. In hun plan werd al geopperd dat het gebied genoeg ruimte biedt voor de bouw van wel 1300 woningen. Kort daarop liet ook de Zwolse projectontwikkelaar BEMOG van zich horen. Dit bedrijf sloot recentelijk een samenwerkingsovereenkomst met een aantal grondeigenaren binnen het eendengebied. Het wil samen met hen – en in samenspraak met de omgeving – op hun gronden in het eendengebied woningen bouwen, ofwel ‘ontwikkelen’, want zo heet dat in het vakjargon van projectontwikkelaars.

De PvdA heeft de afgelopen week voor haar plan steun vergaard bij andere raadsfracties. De motie die gisteravond werd aangenomen, was daarom al medeondertekend door de fracties van Harderwijk Anders, VVD, D66, Groen Links en SGP.

PvdA-fractievoorzitter Wilco Bos wil dat de gemeente de regie houdt over het gebied, dat volgens hem juist geschikt is om er woningen te bouwen. Wethouder Enklaar ontraadde daarom de motie. Volgens hem zijn er in Harderwijk op dit moment al voldoende planlocaties voor woningbouw. Hij noemde als voorbeelden het Waterfront, Drielanden en Nieuw Weiburg bij het NS-station als bouwlocaties waar die woningen de komende jaren gebouwd gaan worden. “Tot het jaar 2030 is berekend dat er in Harderwijk behoefte is aan 3800 woningen. We hebben bij de provincie plannen ingediend om er daar 4032 te bouwen. En daar zit Kranenburg nog niet eens bij”.

Volgens de wethouder is het daarom nu nog helemaal niet nodig om het eendengebied als woningbouwlocatie in te zetten voor de woningbehoefte tot het jaar 2030. Wat hem betreft moet veel verder in de tijd gekeken worden.

De raadsfracties lieten zich echter niet door zijn woorden van de wijs brengen en dienden tóch de motie in. Gemeentebelang, ooit opgericht om juist de oprukkende woningbouw vanuit Harderwijk richting Hierden tegen te gaan, stemde opmerkelijk genoeg óók voor. Fractievoorzitter Mark de Lange memoreerde zelf aan het feit dat 32 jaar geleden zijn politieke partij was opgericht met als voornaamste doel woningen in dat deel van Hierden tegen te houden. “Maar we zien dat er in deze tijden juist woningen nodig zijn”, sprak hij.

“We hopen dat er met deze motie een visie zal ontstaan met woningen voor Hierden en voor Harderwijk en dat er, voordat de visie wordt gestart, er participatiemomenten zullen plaatsvinden waar de woorden van inwoners zorgvuldig worden gewogen en meegenomen. Met het oog op de woningnood stemmen we daarom vóór de motie”.

De fracties van ChristenUnie en CDA stemden tegen. Marcel Heldoorn (CU): ‘Niet omdat ze tegen het ontwikkelen van een visie voor het eendengebied zijn, maar omdat de visie woningbouw als uitgangspunt neemt”. Ook Gerdien Morren (CDA) liet weten dat haar fractie tegen woningbouw is op die locatie. “Het ligt op een steenworp afstand van het Beekhuizerzand – Natura 2000-gebied – en is flink vervuild met asbest en eendenmest”, voerde ze aan. Volgens haar raakt de gemeente met het ontwikkelen van de visie mét woningbouw juist de regie kwijt. “Het is goed dat de visie er komt, maar daar kan ook iets anders komen dan woningen”.

Morren zei dat ze onder andere gesproken had met de zogeheten Gerrit-beweging; een aantal Hierdenaren met allemaal dezelfde voornaam. “Zij kijken met een scheef oog naar Harderwijk. ‘Jullie hebben het Crescentpark; zoiets willen wij ook wel heel graag hier in Hierden hebben’, zeggen ze. En ik denk ook dat het eendengebied hiervoor heel geschikt zou kunnen zijn”.

Wilco Bos repliceerde: “Laat dat nou aan het college over. Dat is juist iets voor die visie. En die komt vanzelf terug in de raad”.  Morren en haar fractiegenoten bleven echter vasthouden aan hun standpunt: “De onderhandelingspositie voor de gemeente wordt er niet beter op”, was het eindoordeel van de CDA-fractie.

Lees ook:
Grondeigenaren in het Eendengebied in Hierden en BEMOG Projektontwikkeling gaan samenwerken