Harderwijks raadslid weigert deelname aan fysieke raadsvergadering

Door Harry Schipper – Raadslid Bert Holleman van de eenmansfractie Gemeentebelang vergadert voorlopig niet meer fysiek mee in de raadszaal. Vanavond al neemt hij tijdens de raadsvergadering geen deel aan de beraadslagingen en besluiten die door de raad worden genomen.
 

“Ik vind het gewoon krom dat raadsleden wel fysiek aanwezig moeten zijn, terwijl de medewerkers in het stadhuis vanwege de aangescherpte coronamaatregelen nadrukkelijk wordt gevraagd om voorlopig niet te komen, maar thuis te werken”, verklaart Holleman.

Zijn besluit om voorlopig niet meer fysiek te vergaderen in de raadzaal, wordt niet gedeeld door de andere leden van de Harderwijkse gemeenteraad, weet raadsgriffier Erik Lanning. Dat de raad eerder wel online, dus niet fysiek, heeft vergaderd, vindt hij niet vergelijkbaar met de situatie nu. “Toen was ons land in een lockdown, dus kon het ook niet anders. Maar de raadsleden hebben, toen de situatie verbeterde, gezegd dat ze toch liever fysiek vergaderden, want dan kun je elkaar ook in de ogen kijken en zaken met elkaar bespreken, voordat er besluiten worden genomen”.

Of dat de komende tijd ook zo blijft, weet Lanning niet. Volgende week vergadert het presidium (een vergadering van alleen de fractievoorzitters van de raadsfracties, red.) en dan wordt daar vast ook naar gekeken”, vermoedt hij. Holleman wacht dat niet af en heeft zijn besluit nu al genomen. Zijn partij Gemeentebelang staat naar eigen zeggen achter het besluit om voorlopig zoveel mogelijk thuis te werken. Vanuit zijn huis gaat het eenmansfractielid wel de beraadslagingen van de gemeenteraad volgen. Dat hij dan vervolgens niet kan mee besluiten ‘is dan maar zo’, stelt hij nuchter vast.

Mocht het presidium volgende week dinsdagavond fysiek vergaderen over de vraag óf toekomstige raads- en commissievergaderingen, gezien de aangescherpte corona-maatregelen, beter digitaal kunnen, dan overweegt de fractievoorzitter van Gemeentebelang om daarbij dan weer wél aanwezig te zijn. Wat hem betreft mogen de politieke vergaderingen in het Harderwijkse voorlopig allemaal digitaal.