Harderwijks college krijgt motie van afkeuring aan de broek

Door Harry Schipper – De raadsfractie van D66 dient morgenavond tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar een motie van afkeuring in, gericht tegen het hele Harderwijkse college van burgemeester en wethouders, zo heeft D66-fractievoorzitter Martijn Pijnenburg deze woensdag aan Harderwijkse Zaken laten weten.

“De motie is een krachtig signaal dat we het verschrikkelijk afkeurenswaardig vinden hoe tot dusver de uitvoering is verlopen van het gevoerde afvalbeleid”, aldus Pijnenburg

Pijnenburg en de andere twee fractieleden Anke Buurman-Kuiper en Thijs Melkert hebben zich het afgelopen jaar vaker dan eens geërgerd aan het langdurige proces dat ertoe moet leiden dat iedereen in Harderwijk en Hierden beter zijn afval gaat scheiden. Vanaf 1 januari 2022 start daarvoor een nieuwe manier van afvalstoffenheffing, waarbij goed scheiden wordt beloond in een lagere heffing dan wanneer je al je afval maar zo bij het restafval gooit.

Pas recent vorige maand werd bekend dat nog zeker een kwart van de huishoudens in de gemeente daartoe niet goed in staat is, doordat er voor circa 5700 huishoudens in de binnenstad en bewoners van hoogbouw nog altijd geen ondergrondse containers zijn geplaatst. Dat kon nog wel eens een half jaar gaan duren, zo liet milieuwethouder Bert van Bijsteren de raadsleden toen weten.

“Ongelooflijk dat de gemeente haar zaken nog altijd niet op orde heeft. Terwijl ze toch allang wisten dat we op 1 januari 2022 zouden starten met het terugdringen van de hoeveelheid restafval”, zegt Pijnenburg daarover. “Wij hebben als D66 in 2016 al opgeroepen om GFT-inzameling te regelen bij hoogbouw en in binnenstad, juist daarom zijn we zo verbolgen over het feit dat het ruim 5 jaar later nog niet voor elkaar is”.
Op de vraag of voor de uitvoering van het gevoerde afvalbeleid niet het hele college, maar juist alleen milieuwethouder Bert van Bijsteren verantwoordelijk moet worden gehouden zegt Pijnenburg: “Dan zouden we , omdat het om één persoon gaat, een motie van wantrouwen moeten indienen. Zo  ver willen we niet gaan. Het is trouwens het hele college van B en W dat hierover telkens besluiten nam, dus is het hele college hiervoor verantwoordelijk te houden”.

De gemeente wil de 5700 huishoudens, die hun afval nog zeker een half jaar niet goed kunnen scheiden, compenseren door ze minder afvalheffing te laten betalen. Daardoor loopt de gemeente naar schatting elke maand zo’n 55.000 euro mis. De D66-fractie dient nog een andere motie in, waarin staat dat het gft-afval dat straks nog altijd niet kan worden gecomposteerd, omdat het bij het restafval terecht komt, wordt gecompenseerd door extra bomen aan te planten. “We vinden dat er daarom zo’n tweehonderd bomen door de gemeente extra moeten worden aangeplant”, aldus de D66-voorman.

Of de motie van afkeuring, die D66 deze donderdagavond gaat indienen, ook maar enige steun krijgt van andere raadsfracties is overigens maar zeer de vraag. “Tot nu toe hebben zich nog geen fracties aangemeld die de motie willen meeondertekenen”, bekent Pijnenburg. “Ik vermoed dat de coalitiepartijen er erg omslachtig mee om zullen gaan.”

Pijnenburg laat ook alvast weten dat zijn raadsfractie het nieuwe afvalbeleid wél blijft steunen. “Het hoofdbeleid is niet dat er zo weinig mogelijk afvalstoffenheffing wordt betaald, maar dat zoveel mogelijk van ons afval wordt omgezet in waardevolle grondstoffen. Daarom zullen wij ook het amendement van Harderwijk Anders, CDA en PvdA niet steunen om een jaar te wachten met de invoering van de nieuwe afvalstoffenheffing”.