Harderwijk Anders stelt vragen over bankjes en prullenbakken in het boulevardgebied

In april 2018 is de ‘nieuwe boulevard’ na een lange periode van bouwen officieel opgeleverd en overgedragen aan de gemeente Harderwijk.

En met wat voor resultaat: uit heel Nederland stromen de complimenten binnen over deze prachtige plek. Onze inwoners hadden tijdens de aanleg een aantal wensen neergelegd, waaronder de aankleding van de nog kaal ogende boulevard.

Het college gaf toentertijd aan dat de finishing touch nog zou komen, namelijk wanneer het geheel officieel werd opgeleverd aan de gemeente Harderwijk

Deze tijd is nu ruim gekomen en er is inderdaad veel gedaan aan de aankleding. Echter blijft er opvallend weinig van twee onderdelen te vinden, waar toch veel mensen graag meer van zouden zien, namelijk: bankjes om van al het moois te genieten en uit te rusten en prullenbakken om afval in te kunnen deponeren.
 
Over de gehele lengte van 500 meter (gemeten vanaf de Waterfrontbrug in de Vissershaven tot aan Buiten de Bruggepoort, locatie Hotel Monopole), vindt men welgeteld 5 bankjes, waarvan er 2 geschakeld staan en 3 prullenbakken. De prullenbakken zijn daarnaast dermate klein dat er tijdens evenementen overduidelijk onvoldoende capaciteit zal zijn om alle afval van bezoekers in kwijt te kunnen.
 
Harderwijk Anders ontvangt regelmatig veel klachten over dit tekort aan bankjes en prullenbakken. Vooral veel ouderen, mindervaliden, mensen met kleine kinderen en wandelaars merken op dat er meer rustpunten langs de boulevard gewenst zijn. Daarnaast is er momenteel nóg minder plek beschikbaar door de huidige anderhalvemetersamenleving welke noodzakelijk is in deze coronatijd.
 
Gezien de eerdere belofte van het college en de eerder genoemde signalen van de inwoners hebben wij dan ook de volgende vragen gesteld aan het college:
  • 1. Is het college zich ervan bewust dat het voor de officiële oplevering van de boulevard heeft aangegeven dat er meer bankjes en prullenbakken geplaatst zouden worden?
  • 2. Is het college het met Harderwijk Anders eens dat we onze inwoners en passerende toeristen de kans moeten geven om optimaal te kunnen genieten van ons prachtige boulevardgebied én de gemeente moet voorzien in rustpunten voor hen die hier behoefte aan hebben, zoals bijvoorbeeld ouderen, mindervaliden, kleine kinderen of wandelaars?
  • 3. Klopt het dat het huidige aantal van 5 bankjes en 3 prullenbakken op de boulevard het definitieve aantal is?
  • 4. Ziet het college kans om, eventueel met input vanuit inwoners, meer bankjes en prullenbakken te plaatsen, met inachtneming van eventuele plaatsing van bijvoorbeeld kramen en andere toekomstige evenementen?
  • 5. Is het mogelijk om het aantal bankjes en prullenbakken in het boulevardgebied te verdubbelen?
  • 6. Kan het college aangeven op welke termijn deze bankjes en prullenbakken geplaatst kunnen worden?
Harderwijk Anders ziet graag de antwoorden van het college tegemoet.

(Foto: Harderwijk Anders)