Gemeentebelang wil terugkeer gemeentelijke vuilnisophaaldienst

Door Harry Schipper – Gemeentebelang wil dat B en W van Harderwijk onderzoeken of de afvalinzameling in Harderwijk en Hierden geheel of gedeeltelijk door de eigen gemeentelijke dienst Snel Herstel kan worden uitgevoerd. En wat dat kost.

De politieke partij wijst daarbij naar Putten waar een gemeentelijke buitendienst het gft, pmd en restafval in aparte vuilniszakken bij inwoners voor hun deuren ophaalt

Het raadslid Bert Holleman dient tijdens de raadsvergadering deze donderdagavond een motie in waarin hij B en W vraagt om de mogelijkheid en de kosten te onderzoeken om het huishoudelijke afval bij de inwoners thuis op te halen, als het kan door een eigen gemeentelijke dienst.
Bij dat onderzoek zou wat hem betreft meteen de uitkomsten van een ander onderzoek moeten worden betrokken. Dat onderzoek moet uitgevoerd worden onder inwoners, om erachter te komen met welke frequentie hun afval gescheiden opgehaald moet worden.

Holleman: “Heel vroeger haalde de gemeente Harderwijk ook zelf huishoudelijk afval op en is dit later geprivatiseerd. We zijn nu veel verder en er is heel veel veranderd. Afval zijn we grondstof gaan noemen en de wagens zijn hypermodern. Gemeentebelang sluit niet uit dat we problemen die er nu zijn, kunnen oplossen met een eigen gemeentelijke ophaaldienst. Het is in ieder geval een optie die we moeten laten onderzoeken.”

Het eenmansfractielid wijst erop dat het net nieuw ingevoerde inzamelsysteem ‘zoveel problemen geeft bij onze inwoners, dat dit niet in hetzelfde systeem kan worden hersteld’. Ook zorgt het volgens hem voor veel zwerfafval. Hij constateert dat de gemeenteraad niet is geïnformeerd over de mogelijkheden om door de eigen gemeentelijke dienst het afval bij inwoners voor de deur op te halen. Hij denkt dat het nodig is om dat te weten ‘om eventueel een andere keuze te maken voor het inzamelen van al het huishoudelijke afval’.

De motie, waarin B en W worden verzocht om de raad hierover vóór 1 juni van dit jaar te informeren, is vooralsnog niet ondertekend door andere raadsfracties.