Gemeentebelang: ‘We voelen ons buitengesloten’

Door Harry Schipper – De door de verkenner Mark van de Bunte en diens secundant Hentri Stulen geuite voorkeursvariant voor een coalitie met de partijen Harderwijk Anders, ChristenUnie, CDA en D66 heeft kwaad bloed gezet bij Gemeentebelang.
 

Gemeentebelang, die bij de verkiezingen twee zetels won en zich na de grote winnaar Harderwijk Anders als (kleine) winnaar beschouwde, voelt zich buitengesloten en wil graag deelnemen aan de coalitie

Dat liet het nieuwe raadslid Mark de Lange van Gemeentebelang donderdagavond tijdens een extra raadsvergadering over het vers uitgebrachte rapport in onverbloemde taal weten aan zowel de verkenner(s) als de andere partijen. “Gemeentebelang is ook een winnaar”, vond De Lange,  die sprak van ‘bijzondere wending’ die het rapport van de verkenner gaf aan de verkiezingsuitslag en waarbij ‘een van de winnaars, met een winst van tweehonderd procent, wordt buitengesloten’ bij de coalitieonderhandelingen die nu gaan beginnen.

Die onderhandelingen moeten een coalitieakkoord gaan opleveren, waarmee de nieuwe wethoudersploeg aan de slag kan. Een wethoudersploeg, die - als de voorkeursvariant van HA, CU, CDA en D66 inderdaad uit de startblokken komt – wel eens zou kunnen bestaan uit de vijf heren Maarten Reckman en Edwin Enklaar (beiden voor HA), huidig CU-wethouder Marcel Companjen, huidig CDA-fractievoorzitter Wilco Mazier en huidig D66-fractievoorzitter Martijn Pijnenburg.

De meeste partijen zagen die combi van deze  vier partijen wel zitten, zo viel op te maken uit de reacties op het verkennersrapport. Al plaatsten ze tegelijk ook wel vraagtekens bij de voorkeursvariant zonder Gemeentebelang. Zo toonde VVD-fractievoorzitter Menno Dopppenberg zich hoogst verbaasd over de uitkomst, waarbij Harderwijk Anders een coalitie vormt ‘met drie verliezende partijen’. Doppenberg had eerder al had aangegeven dat zijn partij, die bij de verkiezingen drie zetels verloor, om die reden niet in de coalitie wil. Het nieuwe oppositieraadslid kwam tot de conclusie ‘dat Harderwijk Anders niet met Gemeentebelang wíl samenwerken’. “Zeg dat dan ook en kom niet aan met ‘inhoud’”, klonk de verontwaardigde VVD-voorman over de buitensluiting van Gemeentebelang, er verder nog aan toevoegend dat ‘D66 het pluche verkiest boven haar idealen’.

Martijn Pijnenburg van D66 wil in de door de VVD vrijgemaakte wethouderszetel plaatsnemen. Hij zei wil daarbij vast te willen houden aan de inhoud: “We doen het goed, of we doen het niet”, repliceerde hij.

PvdA-fractievoorzitter Wilco Bos vroeg zich nog fijntjes af of de ChristenUnie er straks in de gedoodverfde coalitie wel gaat uitkomen als het gaat over het afvalbeleid. In de verkiezingen stonden HA en CDA op dit onderwerp namelijk lijnrecht tegenover de ChristenUnie. Bos maakte zich met de beoogde coalitie ook zorgen of er wel een oplossing komt voor de wooncrisis in Harderwijk.

De Lange klonk ietwat sarcastisch over de gekozen voorkeursvariant, die hij omschreef als ‘lekker makkelijk voor de gesprekken over het te maken coalitieakkoord’. “Een voorkeursvariant die gebaseerd is op makkelijkheid en niet op de wens van de kiezer. De suggestie van de heer Van de Bunte is er een die geen recht doet aan wat tenminste meer dan 1900 inwoners wilden, namelijk een coalitie waar Gemeentebelang in deel zal nemen.”

Even leek De Lange begrip te tonen zijn voor de buitensluiting van zijn partij: “Ja, het mag zo zijn dat er in de afgelopen jaren wel eens wat onderwerpen besproken zijn, waarbij andere partijen het lastig vonden om een keuze van Gemeentebelang te peilen of te begrijpen”. “Maar”, zo liet hij er direct op volgen, “zo is dat bij iedere partij geweest. Niet alleen bij Gemeentebelang”. Volgens hem ligt Gemeentebelang wat de inhoud van het partijprogramma qua visie en standpunten betreft juist heel dichtbij Harderwijk Anders en het CDA. Ook met de ChristenUnie kan Gemeentebelang wat hem betreft ‘op veel punten tot een gelijkend standpunt komen’.

De Lange voorspelde dat met het laten deelnemen van ‘drie verliezende partijen’ aan de coalitie het vertrouwen in de politiek in Harderwijk en Hierden verder zal afnemen, ‘want als er toch niet wordt geluisterd naar de kiezer, waarom zal men dan nog stemmen?’ “Het imago van de gemeenteraad wordt beschadigd met deze voorkeursvariant en aan de kiezer wordt voorbijgegaan”. Hij pleitte ervoor dat Harderwijk Anders met Gemeentebelang als eerste in gesprek gaat ‘om samen, als grote zus en kleine broer, als winnaars van de lokale verkiezingen de coalitiegesprekken in te gaan’.

Verkenner Mark van de Bunte zelf noemde de door hem aangedragen voorkeursvariant ‘de meest kansrijke’. “De andere varianten kennen meer hobbels. Het is misschien de meest makkelijke optie, maar ook de meest bestendige”. En: “Het gaat ook om bestuurskracht”. Van de Bunte adviseerde verder om snel verder te gaan met het afvalbeleid. “Afval is vergeleken met woningbouw, sociaal domein en duurzaamheid maar een klein thema, maar is tijdens de verkiezingen wel ‘top of mind’ geworden. Hier wordt snel handelen gevraagd. De inwoners verwachten daadkracht. Pak dat snel op en dan met name de communicatie”. De verkenner weet de afwijzing van Gemeentebelang  ‘aan de wijze waarop zij de afgelopen vier jaar politiek heeft bedreven’. Maar gaf niettemin aan Harderwijk Anders het advies om met Gemeentebelang in gesprek te gaan, ‘om te kijken of ze de inhoudelijke verschillen kunnen overbruggen’.