Gemeentebelang pleit voor gratis toiletpas

Volgens raadslid Bert Holleman van Gemeentebelang geeft deze pas toegang tot openbare en niet-openbare toiletten voor mensen met een medische noodzaak.

In Nederland ervaren ongeveer 3,5 miljoen mensen, jong en oud, een vorm van darm- en/ of blaasproblemen

In de gemeente Harderwijk zijn dit er mogelijk al meer dan 12.000. Zij moeten vaak vanwege een ziekte plotseling naar het toilet. Als er geen toilet beschikbaar is, dan is het kwaad zo geschied. In Harderwijk hebben we een hogeNood app maar voldoet onvoldoende in de behoefte van buikpatiënten wat in een motie al eens eerder is aangegeven.
 
De gemeente Harderwijk is actief bezig met het scheppen van openbare en opengestelde toiletten. Maar in aanvulling hierop vraagt Gemeentebelang via schriftelijke vragen aandacht voor het verstrekken van een gratis toiletpas voor mensen met een medische noodzaak aldus Holleman.
 
Soms moet iemand plotseling naar het toilet. Als je dan aan iemand vraagt: “mag ik even naar de wc”, dan wordt er soms wel, maar soms ook niet goed op gereageerd: “wij hebben geen WC” of “het openbare toilet is over 500 meter aan uw linkerhand”. Voor mensen zonder darm- en/of blaasproblemen wellicht geen probleem, voor mensen die een medisch conditie hebben wel. Een (officiële) pas waarop staat dat je om medische redenen soms snel van een toilet gebruik moet maken zou dan een uitkomst kunnen bieden. Ook van niet opengestelde toiletten.
 
Het pasje is er, maar weinig weten het, en weinig weten hoe er mee om te gaan. De Stichting Medisch Toiletpas Nederland heeft een gepersonaliseerde medische toiletpas ontwikkeld die het tegen een bepaalde (kost)prijs aanbiedt. Ook het bedrijf Coloplast heeft een dergelijke gepersonaliseerde toiletpas ontwikkeld specifiek voor mensen met Multiple Sclerrose (MS); dit bedrijf biedt deze pas momenteel gratis aan mensen met MS aan. Het tonen van een dergelijke pas kan uitkomst bieden, maar biedt helaas geen garanties. Volgens Holleman zijn er weinig mensen die van het bestaan af weten van een toiletpas. Dat is een probleem, want daardoor heeft het tonen van de toiletpas regelmatig niet het gewenste effect.
 
Gezien de omvang van de darm- en blaasproblematiek en de onbekendheid van de toiletpas heeft de fractie van Gemeentebelang hier enkele vragen over gesteld aan burgemeester en wethouders.
 
1. Is het college op de hoogte van de omvang van darm- en/ of blaasproblemen bij inwoners van de gemeente Harderwijk en Hierden?
 
2. Is het college bekend met het bestaan van de toiletpas?
 
3. Ziet het college de toiletpas als een aanvullend middel in het kader van het
inclusiebeleid in het algemeen en het bieden van oplossingen voor mensen met darm- en blaasproblemen in het bijzonder? 
  • Zo ja, is het college bereid actief bekendheid te geven aan het bestaan van de toiletpas, de betekenis en de werking ervan en hoe deze aan te vragen?
  • Zo ja, hoe? zo nee, waarom niet?
 
4. Is het college bereid deze toiletpas gratis beschikbaar te stellen? Zo niet, is het college bereid om eventuele kosten voor de aanvraag van de toiletpas voor mensen die het niet kunnen betalen voor zijn rekening te nemen (b.v. Onder een regeling te laten vallen)?

Gemeentebelang
Bert Holleman