Gemeentebelang Harderwijk en Hierden stelt schriftelijke vragen over energietoelage

De energieprijzen rijzen al enige tijd de pan uit. Dit begon zich in september 2021 voor het eerst te manifesteren. Veel huishoudens in Harderwijk en Hierden zitten ernstig in de problemen, ze komen in de knel en hebben steeds meer moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. 

Het gaat hier vooral om huishoudens met flexibele energiecontracten die nu geconfronteerd worden met torenhoge energieprijzen

Inwoners die hun energiecontract moesten verlengen werden geconfronteerd met een maandprijs met tenminste een stijging van 30%. Inmiddels hebben er zich bij de fractie van Gemeentebelang Harderwijk en Hierden al meerdere ondernemers en inwoners gemeld die ruim 400% meer moesten gaan betalen. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is hier een grote oorzaak van. En het einde is nog niet in zicht. Energiemaatschappijen bevriezen hun aanbod en bieden alleen nog maar de dure modelcontracten aan. 

Gemeentebelang Harderwijk en Hierden stelt schriftelijke vragen over energietoelage huishoudens, ondernemers, gemeentelijke locaties en verenigingen:

  1. De problematiek van energiearmoede en hogere energieprijzen speelt al enige maanden. Er is ook over gesproken binnen de VNG en G40-gemeenten. Wanneer verwacht het college dat conclusies, rapporten en/of gespreksverslagen hiervan met het college worden gedeeld?
  2. Heeft het college een noodmaatregel en/of een noodfonds ingericht voor huishoudens die niet kunnen wachten op de uitkomsten van deze onderzoeken en nu in acute betalingsproblemen zijn gekomen vanuit de hogere maandelijkse aanslagkosten?
  3. De energietoeslag is inmiddels verhoogd van 200 euro per jaar naar 800 euro per jaar per huishouden voor huishoudens tot 120% van het bestaansminimum. Is bekend om hoeveel huishoudens het in Harderwijk en Hierden gaat als we de groep pakken die een inkomen hebben tot 130% van het bestaansminimum en is het college bereid om die huishoudens ook een energietoeslag van € 800 te bieden?
  4. Heeft het college een noodmaatregel en/of een noodfonds ingericht voor haar eigen locaties (sporthallen, zwembad, stadhuis, etc.)? Worden de financiële balansen van deze locaties rechtgetrokken door extra geld?
  5. Als het antwoord op vraag 4 positief is? Heeft het college een noodmaatregel en/of een noodfonds ingericht voor ondernemers, verenigingen en stichtingen die nu in acute betalingsproblemen zijn gekomen vanuit de hogere maandelijkse aanslagkosten? Zo nee, waarom niet?
  6. Kan en wil het college de raad al een inzicht geven in de consequenties van de verruiming van de energietoeslag voor de begroting 2023? Zo nee, wanneer kunnen we dit verwachten?
  7. Onze fractie lijkt het verstandig om structureel een energietoeslag te geven voor huishoudens tot 120% van het bestaansminimum en wil graag dat u daar ook rekening mee houdt in de begroting 2023 en de meerjarenraming. Wat vindt het college daar van?
Namens de fractie van Gemeentebelang,
Anne-Marije Mulder