Gemeente maakt werk van gevaarlijke fietspaaltjes

Door Harry Schipper – De gemeente gaat binnen een jaar alle overbodige fietspaaltjes in Harderwijk en Hierden verwijderen en fietspaaltjes aanpassen, die wél nut hebben, maar gevaarlijke situaties opleveren.

In de gemeente Harderwijk staan maar liefst 459 fietspaaltjes, zo bracht een inventarisatie dit voorjaar aan het licht

Dat blijkt uit antwoorden van B en W op schriftelijke vragen die het CDA-raadslid Gerdien Morren over de paaltjes stelde. Zij deed dat na een oproep van Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond om onveilige fietspaaltjes te melden. Jaarlijks gebeuren er veel bots- en valpartijen, doordat er – vaak op fietspaden – paaltjes staan die over het hoofd worden gezien. Vaak komt dat omdat er over fietspaden harder dan voorheen wordt gefietst. Dat komt dan voornamelijk door de snel gestegen populariteit van elektrische fietsen en speed pedelics.

Het wordt ook steeds drukker op de fietspaden, die ook veelvuldig worden benut door scootmobielen, driewielers en (kinder)bakfietsen die op een fietspad nu eenmaal meer ruimte nodig hebben. Een fietspaal kan dan een hinderlijk obstakel zijn. Een belangrijke oorzaak voor de toename van het aantal fietsongevallen is ook afleiding. Dan moet worden gedacht aan het gebruik van mobiele telefoons tijdens het fietsen, of het fietsen in groepen.

De gemeente wil medio volgend jaar alle fietspaaltjes in stad en dorp weggehaald hebben. Of ze worden veiliger gemaakt, door ze beter te laten opvallen. Bovendien, zo antwoorden B en W, willen ze diverse fietspaden ruimer inrichten. Breder maken dus, omdat het op fietspaden nu veel drukker is dan vroeger. En de gemeente is ook van plan om een aantal fietsoversteekplaatsen anders in te richten, zodat ook die veiliger worden. De gemeente houdt – net als zo goed al alle andere Nederlandse gemeenten - zoveel mogelijk de daarvoor landelijk opgestelde richtlijnen aan van het verkeerskundig kennisplatform CROW.

Helemaal verdwijnen uit het Harderwijkse straatbeeld zullen fietspaaltjes dus niet. “Ons huidig beleid is dat we terughoudend zijn met het plaatsen van fietspaaltjes. We plaatsen alleen een fietspaaltje als het echt niet anders kan”, zo antwoorden B en W aan vragensteller Morren.

Fietspad Krommenkamp Harderwijk