Gemeente Harderwijk mag geen boete geven op barmhartigheid

Door Harry Schipper – Harderwijkse gezinnen die een bijstandsuitkering krijgen, mogen daarop niet worden gekort als ze van moskeeën, kerken, diaconieën of andere charitatieve instellingen een gift krijgen om hun sterk verhoogde energierekening te kunnen betalen.

De Harderwijkse gemeenteraad stemde donderdagavond unaniem in met een oproep hiertoe van het ChristenUnie-raadslid Fenneke Frederikze aan B en W

Frederikze bepleitte in de raadsvergadering ervoor dat de tegemoetkoming die de Harderwijkse kerken en moskeeën willen geven aan vooral gezinnen die leven van een bijstandsuitkering niet ertoe leidt dat ze minder bijstand krijgen. Ze deed dat door een motie in te dienen die was medeondertekend door de fracties van PvdA, D66 en GroenLinks.

Het Harderwijkse college van burgemeester en wethouders ontraadde de motie. Volgens wethouder Marcel Companjen ziet de wetgever het verlenen van een grote gift als inkomen en moet de uitkering daarom volgens de Participatiewet worden gekort.

Frederikze bestreed die opvatting. Volgens haar zijn er meer gemeenten in Nederland, waaronder Den Haag en Woensdrecht, die ‘een piepkleine maas in de wet’ hebben gevonden om zonder gekort te worden tóch giften van charitatieve instellingen te mogen ontvangen. “Door het korten op de bijstand als gevolg van een tegemoetkoming door een charitatieve instelling wordt een verkeerd signaal gegeven naar de samenleving. Dit lijkt op een boete op barmhartigheid”, aldus het ChristenUnie-raadslid.

Ze voegde daar nog aan toe dat er al richting de gezamenlijke diaconieën is gecommuniceerd dat de tegemoetkoming vanuit de actie ‘Harderwijk geeft Warmte’ niet gekort zal worden op de bijstand. Frederikze kreeg voor haar motie onverwacht unaniem steun van de andere gemeenteraadsleden. “Dat had ik niet verwacht”, bloosde ze na afloop van de raadsvergadering.

Vorig jaar december nam de gemeenteraad ook al in meerderheid een motie aan waarin B en W werd verzocht om giften van charitatieve instellingen buiten de vrijstelling van 1200 euro te houden die bijstandsgerechtigden mogen ontvangen. Wie een bijstandsuitkering ontvangt mag bijvoorbeeld ook spullen krijgen van de Voedselbank, of van Nel’s Kledingservice, zonder dat dit gevolgen heeft voor de hoogte van de uitkering. Deze zomer lieten B en W echter op schriftelijke vragen van de ChristenUnie weten dat giften tóch worden meegeteld bij de vrijstellingsruimte van jaarlijks 1200 euro. Dat wekte zoveel verbazing en ongeloof op bij een deel van de raadsleden, dat Frederikze het initiatief nam om met een motie alsnog B en W te houden aan hun eerder gedane toezegging.