Gemeente betaalt niet mee aan sleutelkastjes

De gemeente ziet het niet zitten om mensen die een deugdelijk sleutelkastje nodig hebben, daarvoor vanuit de gemeente een financiële bijdrage te leveren. Ook niet voor het installeren ervan. 

“Het aanbrengen van een deugdelijke inbraakpreventieve voorziening rekenen wij tot de eigen verantwoordelijkheid van ál onze bewoners”, schrijven burgemeester en wethouders hierover in antwoord op vragen van de VVD-fractievoorzitter Bert van Bijsteren.

De VVD-er had B&W vragen gesteld, nadat ik korte tijd achter elkaar inbraken werden gepleegd in seniorenwoningen. De dieven kwamen daarbij binnen door ondeugdelijke, ongecertificeerde sleutelkastjes open te breken en vervolgens heel simpel met de voordeursleutel de woning binnen te gaan.

Lees ook: VVD Harderwijk/Hierden wil verbod op inbraakonveilige sleutelkastjes

In totaal hangen er in Harderwijk en Hierden zo’n zeshonderd sleutelkastjes.

Ze worden gebruikt door mantelzorgers en hulpverleners om binnen te komen bij veelal ouderen die zorg nodig hebben. Volgens één van de grotere zorgaanbieders, met zo’n 250 cliënten in Harderwijk, worden hun cliënten wel op het hart gedrukt om gecertificeerde sleutelkastjes aan te schaffen, maar koopt niettemin een deel van hen toch een minder veilige versie, omdat die veel goedkoper zijn.

Het Harderwijkse college wil daarom wel geld geven aan een zorgaanbieder, zodat die met het geld een proef kan doen met zogeheten ‘e-sloten’. Het gemeentebestuur wil zo innovatie bevorderen waarmee veilige alternatieven geboden worden. 

Bekijk ook deze aflevering van het weekjournaal waar vanaf 4.50 aandacht is voor de sleutelkastjes.