VVD wil verbod op inbraakonveilige sleutelkastjes

Als het aan de fractie VVD Harderwijk-Hierden ligt, verdwijnen zo snel mogelijk de door professionele zorgaanbieders en –instellingen gebruikte sleutelkluisjes die niet inbraakbestendig zijn. 

Ze moeten worden vervangen door andere, wél inbraakbestendige alternatieven, zoals sleutelkluisjes met het Politie Keurmerk Veilig wonen.


Dat stelt fractievoorzitter Bert van Bijsteren in schriftelijke vragen die hij woensdag bij het college van B&W heeft ingediend.
Aanleiding voor het verbod vormen drie inbraken eerder deze week in seniorenwoningen in Harderwijk. De inbrekers kraakten daarbij de sleutelkluisjes die vaak gewoon bij de voordeur hangen.

Met de deursleutels uit de kluisjes konden ze gemakkelijk de woningen in. Terwijl de bewoners lagen te slapen werden ze beroofd van hun geld en sieraden. Van de inbrekers ontbreekt tot dusver ieder spoor.

De VVD-fractie had het college drie jaar geleden ook al schriftelijke vragen gesteld, nadat een inbraakgolf delen van het land overspoelde,  waarbij inbrekers ook via het kraken van sleutelkluisjes woningen leegroofden. Het Harderwijkse college reageerde toen met een brief aan corporaties en zorgcomplexen. In die brief werden ze gewaarschuwd voor de risico’s van onvoldoende gecertificeerde sleutelkluisjes.

Sleutelkluisjes worden ook vaak gebruikt door familieleden en mantelzorgers van zorgbehoeftige ouderen die nog thuis wonen. Wat de VVD-fractie betreft worden zij door het gemeentebestuur geïnformeerd over geschikte alternatieven.

De fractie wil het liefst dat voor deze doelgroep de gemeente een bijdrageregeling komt voor de aanschaf en montage van gecertificeerde sleutelkluisjes.

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info