Geen uitstel nieuwe afvalheffing en motie van afkeuring kansloos

Door Harry Schipper – De gemeenteraad is donderdagavond tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar unaniem akkoord gegaan met de nieuwe rekenmanier voor de tarieven voor de afvalstoffenheffing.

Het amendement van de raadsfracties van Harderwijk Anders, CDA, PvdA en SGP om daarmee niet al op 1 januari mee te beginnen, maar nog een jaar te wachten, kreeg geen enkele steun van de andere partijen en werd zo verworpen

Vanaf volgend jaar gaan huishoudens in Harderwijk en Hierden voor hun afval dus anders betalen. Tot dusver betaalden ze een vast tarief per jaar. Vanaf 1 januari gaat dat bedrag omlaag, maar betalen ze daar een bedrag bovenop voor elke keer dat ze de grijze afvalcontainer aan de weg zetten, of voor elke keer dat ze een restafvalzak in de ondergrondse container gooien.

De gemeente wil zo inwoners financieel prikkelen om kritisch te zijn op hun afval door het beter te scheiden en door minder troep en verpakkingsmateriaal in te kopen, waardoor de hoeveelheid restafval bijna vanzelf steeds minder wordt.

Alle raadsfracties steunen die gedachte, maar het steekt nogal wat raadsleden dat ongeveer een kwart van alle huishoudens in de gemeente het huishoudelijk afval niet goed kan scheiden, omdat de gemeente bij hun in de buurt nog geen gft-containers heeft geplaatst. Dat gaat in veel gevallen nog zeker een half jaar duren. Tot die tijd wil de gemeente deze huishoudens financieel tegemoet komen.
De fracties van Harderwijk Anders, CDA, PvdA en SGP zagen liever dat de gemeente nog een jaartje wachtte met de nieuwe tariefstructuur, omdat deze vertraging de gemeente al gauw meer dan drie ton kost. Maar de overige raadsfracties wilden na de jarenlange discussies de invoering niet nógmaals doorschuiven naar de toekomst en stemden daarom tegen het uitstel.

D66 sprak in een motie haar afkeuring uit over de manier waarop het college van B en W de afgelopen jaren het gemeentelijke beleid om de hoeveelheid restafval te verminderen heeft uitgevoerd. In diezelfde motie werd opgeroepen om meer aandacht te besteden aan de communicatie die volgens D66 ‘behoorlijk te wensen heeft overgelaten’. De D66-motie kreeg echter alleen bijval van PvdA en GroenLinks en werd zo met zes stemmen voor en 21 tegen verworpen.