Elke wijk krijgt eigen wijkwethouder en inzamelcontainers voor PMD

Door Harry Schipper – Elke wijk in Harderwijk krijgt straks een eigen wijkwethouder, die naar de wijk toekomt en daar spreekuur houdt.

En vanaf 1 oktober worden bij acht winkelcentra in de wijken bovengrondse containers geplaatst waarin inwoners hun PMD, dus plastic, metalen en drinkpakken, kunnen gooien

Dat staat in het maandagavond gepresenteerde en dus gloednieuwe coalitieakkoord vol afspraken voor de periode 2022 -2026, waarover vier politieke partijen (Harderwijk Anders, ChristenUnie, CDA en D66) overeenstemming hebben bereikt.

Deze vier partijen hebben samen 19 van de totaal 29 raadszetels en hebben in de raad dus een (flinke) meerderheid.

Maandagavond werd duidelijk wie er welke portefeuilles krijgen. Edwin Enklaar van Harderwijk Anders wordt eerste loco-burgemeester en gaat zich bezighouden met ‘wonen en ruimtelijke ontwikkeling’. Tweede loco-burgemeester wordt Marcel Companjen van de ChristenUnie, die ook al in het oude college wethouder was. Hij neemt ‘onderwijs, jeugd en sport’ onder zijn hoede.

Wilco Mazier (CDA) wordt de nieuwe wethouder van ‘financiën, verkeer en recreatie’, Martijn Pijnenburg (D66) gaat ‘economie, duurzaamheid en cultuur’ doen en Maarten Reckman (eveneens van Harderwijk Anders) neemt ‘sociaal domein en gezondheid’ voor zijn rekening. De burgemeester krijgt opnieuw ‘veiligheid’, dus de politie en brandweer, in zijn portefeuille.

Het nieuwe coalitieakkoord is niet zo dichtgetimmerd als voorgaande jaren. De opstellers ervan, de fractievoorzitters Henk Vermeer van Harderwijk Anders en Mirjam Driest-Wijnholds van de ChristenUnie en de beoogde wethouders Wilco Mazier (CDA) en Martijn Pijnenburg (D66) willen zo de nieuwe gemeenteraad optimaal de kans geven om hierover zelf nauwere afspraken te maken. En het nieuwe college van B en W krijgt zo meer ruimte om met uitgewerkte voorstellen te komen.

Het nieuwe coalitieakkoord kreeg als titel ‘Samen bouwen aan de toekomst’ en bestaat uit tien ‘bouwstenen’, ofwel hoofdstukken. Het is in begrijpelijke taal geschreven, zodat iedereen die een beetje kan lezen, snapt wat er staat. Zo heet bijvoorbeeld een raadslid ‘een persoon in de gemeenteraad’.

“Het idee achter het coalitieakkoord is vooral dat onze inwoners zich goed voelen”, lichtte formateur en fractievoorzitter Henk Vermeer van Harderwijk Anders in de raadzaal het akkoord toe. Hij benadrukte daarbij dat ‘de gemeente er is voor haar inwoners en dus niet andersom”.
“De inwoners staan bij onze plannen centraal. Dat vinden wij superbelangrijk. Hun welzijn dus en hun gezondheid. Dat moet voor iedereen die hier binnenstapt of die hier werkt het doel zijn”. Vermeer hoopt ook de drempels te kunnen slechten die inwoners ervan weerhouden om naar de politiek te stappen als ze ergens mee zitten of iets gedaan willen krijgen. Om die reden krijgt elke wijk in de stad en in Hierden zijn eigen wijkwethouder. “We komen naar de inwoners toe. We gaan er spreekuur houden. En het wordt ook makkelijker om onderwerpen op de raadsagenda te krijgen”, aldus Vermeer.

De Harderwijkse coalitiepartijen hebben ook afgesproken om over twee jaar, dus halverwege deze raadsperiode, er een evaluatie komt waarin ook de in het akkoord vastgelegde afspraken opnieuw ter discussie worden gesteld. Of zelfs bijgesteld. “Want er kan in korte tijd ontzettend veel veranderen”.

Het bouwteam van Harderwijk Anders, ChristenUnie, CDA en D66 heeft ook van alle negen partijen in de raad punten uit hun verkiezingsprogramma opgenomen. “Vaak meer dan een”, aldus Vermeer. Hij noemde als voorbeeld het woonwagenkamp dat Gemeentebelang graag ziet komen. En goedkope koopwoningen die de VVD graag in Harderwijk gebouwd ziet worden. De SGP wil graag het karakter van de boerenerven in Hierden behouden, maar tegelijk ook meer woonruimte in het dorp realiseren. Ook die wens staat benoemd in het coalitieakkoord.

Op de vraag of de lokale belastingen de komende vier jaar stijgen is Vermeer helder: “We gaan de belastingen nadrukkelijk koppelen aan het voorzieningenniveau in onze gemeente. Doen we niks aan dit voorzieningenniveau, dan komen er ook geen verhogingen. Als we wel meer willen in onze stad, dan mogen de lasten van ons ook stijgen”.

Uiteraard zijn er ook plannen gemaakt voor een betere afvalinzameling. Naast de al genoemde bovengrondse containers bij acht winkelgebieden voor PMD-afval per 1 oktober is het plan om de allerergste problemen die er nu zijn nog vóór 1 augustus op te lossen. “We kiezen voor de duurzaamste, goedkoopste en makkelijkste manier om afval in te zamelen en te verwerken”, staat in het akkoord te lezen. En: “In 2025 komen voorstellen in de gemeenteraad”. “Probleem is namelijk dat we te maken hebben met contracten met onze afvalinzamelaars. Dus we kunnen niet snel de dingen anders gaan doen.” Vermeer durft niet te zeggen of de afvalkosten dan omhoog gaan, of juist minder worden.

Harderwijk gaat er ook werk van maken om ervoor te zorgen dat nieuwbouwwoningen straks alleen nog maar bewoond kunnen worden door mensen met een duidelijke binding met de stad. Dus de eigen inwoners of mensen die hier werk hebben, of na hun studie weer terug willen naar ‘hun’ Harderwijk of Hierden. Of deze ‘zelfbewoningsplicht’ gaat gaat lukken, kan Vermeer niet beloven. “Er zitten juridische haken en ogen aan. Het kan waarschijnlijk alleen bij nieuwe woningen op door de gemeente uitgegeven grond. We willen in elk geval voorkomen dat de woningen worden opgekocht door investeerders”.

Het coalitieakkoord meldt ook dat de gemeente zelf gaat onderzoeken of er een binnenpodium op het Dolfinariumeiland kan worden gerealiseerd. Nu is het Theater Harderwijk tijdelijk gevestigd op het Bouw & Infrapark. Uiterlijk in 2025 wordt hierover de knoop doorgehakt.
Donderdagavond 2 juni debatteert de gemeenteraad over het nieuwe coalitieakkoord. Dan is ook de benoeming van de nieuwe wethouders. Vier van hen maken daarmee plek vrij in de raad, dus er worden dan ook nieuwe raadsleden benoemd