Eerste Oekraïense gezinnen in Harderwijk opgevangen

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk heeft de eerste vluchtelingen uit het door oorlog geteisterde Oekraïne opgevangen.

Het gaat om een gezin van drie personen en een zes man sterk gezin, die afgelopen donderdag en zondag in Harderwijk arriveerden en meteen onderdak kregen aangeboden in het op dat moment leegstaande gebouw Korenbloem 5 op Sonnevanck.

Dat meldt Jan Essenburg, die namens de gemeente Harderwijk is aangesteld als kwartiermaker voor de vluchtelingen. “Dat betekent dat ik zorg dat er bedden, kleine koelkastjes, wasmachines en dat soort dingen komen te staan, dat de mensen zich kunnen wassen, douchen en naar het toilet gaan, dat ze een warme hap krijgen, maar ook dat ik voor de kinderen opvang of een plek op school regel en voor de mensen een BSN-nummer, zodat ze ingeschreven staan. Ik ga ook nog achter werk aan voor de in eerste instantie de mannen”.

Essenburg durft niet te zeggen wanneer er nog meer gezinnen op Sonnevanck worden opgevangen. “Dat kan elk moment zijn, dat weet ik nu zelf niet”. De mogelijkheid tot opvang op Sonnevanck werd aangeboden door de Zorggroep Noordwest Veluwe. “We ontvangen ze met open armen en bieden ze graag een veilige omgeving”, zo reageerde bestuursvoorzitter Gertjan Veening van de Zorgroep eerder deze maand op het verzoek van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland om zo snel mogelijk opvangplekken beschikbaar te stellen.

De opvang zelf en de begeleiding van de vluchtelingen valt onder verantwoordelijkheid van de Veiligheidsregio en de gemeente. Ook elders in Harderwijk worden trouwens al vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Dat gebeurt bij diverse gastgezinnen. Over het aantal opgevangen vluchtelingen kon woensdag de gemeente, waar ze zich moeten inschrijven bij de afdeling burgerzaken, geen opheldering geven.

Ook het leegstaande zorgcentrum Randmeer dat op de nominatie staat om gesloopt te worden, is in beeld als tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Pandeigenaar Habion heeft positief gereageerd op het verzoek van de gemeente Harderwijk om hier vluchtelingen op te vangen. In een brief aan de omwonenden, waarin het voornemen tot opvang van vluchtelingen wordt kenbaar gemaakt, staat dat nog bekeken wordt hoe Randmeer zo snel mogelijk weer geschikt kan gemaakt voor bewoning. Er zouden zo’n vijftig tot tachtig vluchtelingen in Randmeer kunnen wonen, vooralsnog voor de periode van een jaar.

De inspanning van zowel Habion als gemeente zijn erop gericht om de eerste Oekraïense gezinnen al begin april op te vangen. “We willen op deze bescheiden manier een bijdrage leveren aan de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en hopen dat ook de buurt deze mensen een warm welkom biedt”, staat in de brief aan de buren van Randmeer, die is ondertekend door zowel Habion-directeur Ton de Rond als burgemeester Harm-Jan van Schaik.

Lees ook:
Harderwijk vangt volgende week al Oekraïense vluchtelingen op