Harderwijk vangt volgende week al Oekraïense vluchtelingen op

Door Harry Schipper – Stichting Zorggroep Noordwest Veluwe biedt voor twintig tot dertig Oekraïense vluchtelingen opvang aan in één van de woonlocaties op Sonnevanck.

Voor zover bekend is dit de eerste locatie in Harderwijk waar mensen, die voor de oorlog in Oekraïne op de vlucht zijn, worden opgevangen

Voorzitter Gertjan Veening van de Raad van Bestuur van de Zorggroep maakte dit nieuws dit weekend bekend in een brief gericht aan de bewoners van Sonnevanck en aan hun zogeheten eerste contactpersonen, veelal familieleden van de oudere bewoners, die vaak ook met een vorm van dementie kampen. Ook op de website van de Zorggroep wordt het nieuws over de opvang gedeeld.

De Zorggroep kreeg het verzoek voor de opvang van vluchtelingen rechtstreeks van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Alle Veiligheidsregio’s in het land hebben van de regering opdracht gekregen om binnen twee weken te zorgen voor in eerste instantie duizend opvangplekken. In deze regio wordt ook al opvang geregeld in Nunspeet, zo werd eerder deze week al bekend.

De vluchtelingen die naar het verzorgingscomplex Sonnevanck komen, worden opgevangen in de woonlocatie Korenbloem 5. De voorbereidingen voor de opvang zijn inmiddels al gaande. Deze week worden de bedden op de tien kamers geplaatst. De laatste informatie vanuit de gemeente en Veiligheidsregio is dat de vluchtelingen in de loop van volgende week op Sonnevanck kunnen arriveren. “We ontvangen ze met open armen en bieden ze graag een veilige omgeving”, zo laat Veening weten.

Wel voegt de bestuuursvoorzitter eraan toe dat de Raad van Bestuur het belangrijk vindt dat de opvang van vluchtelingen de Zorgroep minimaal belast. “Onze medewerkers zijn nog volop aan het herstellen van de lange en zware coronaperioden”, luidt zijn onderbouwing. “Goede en warme zorg voor bewoners staat voor ons op de eerste plaats”.

De organisatie en begeleiding van de opvang van vluchtelingen valt onder de verantwoordelijkheid van de Veiligheidsregio en de gemeenten, zo heeft de regering bepaald. De Zorggroep biedt daarbij ondersteuning in het faciliteren van huisvesting en lokale contacten.

“We hopen op deze bescheiden manier een bijdrage te leveren aan hen die kwetsbaar geworden zijn”, aldus Veening. Om welke groep vluchtelingen het gaat, of waar ze vandaag komen, is nog niet bekendgemaakt.