D66 uit nogmaals zorgen over uitbreiding winkeloppervlak in Harderwijk

Als fractie van D66 Harderwijk/Hierden hebben wij in het verleden meermalen onze zorgen geuit over de uitbreiding van het aantal vierkante meters winkeloppervlak in Harderwijk door de ontwikkeling van ‘De Harder’ en de komst van een watersportboulevard in het Waterfront.

De visie op een andere binnenstad wordt niet geheel uitgevoerd, omdat het belangrijkste actiepunt – toestaan van de koopzondag – hieruit is geschrapt.

Hiermee is de invulling van leegstaande winkelpanden al een grote uitdaging. Door de ontwikkeling van extra vierkante meters wordt de uitdaging alleen maar groter.

Woensdag heeft minister Kamp van Economische Zaken met gedeputeerden 12 provinciale retaildeals ondertekend, om de 10 procent overcapaciteit aan winkeloppervlak in Nederland terug te dringen.

De minister stelt in zijn Kamerbrief over nieuwe stappen naar toekomstbestendige retail, dat er een gezamenlijke impulsaanpak komt, om ‘de overcapaciteit van vierkante meters terug te brengen en te voorkomen dat er onnodig meer meters bijkomen door overbodige plancapaciteit te schrappen.’ Er moet wel ruimte blijven voor ‘nieuwe innovatieve ontwikkelingen’.

De provincie Gelderland geeft in de provinciale retaildeal aan te investeren in vernieuwing van ‘bruisende’ binnensteden, en met gemeenten afspraken te willen maken over het terugdringen van het overaanbod aan winkelruimte.

De gemeente Harderwijk kent momenteel een overcapaciteit van 12 procent aan vierkante meters. Dit is het hoogste percentage op de Noordwest-Veluwe. Toch vinden op twee plaatsen in de gemeente ontwikkelingen plaats, die het aantal vierkante meters aan winkeloppervlak moeten gaan vergroten, t.w. ‘De Harder’ en de watersportboulevard in het plan Waterfront.

De fractie van D66 Harderwijk/Hierden heeft de volgende vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld:

  • Heeft het college kennis genomen van de provinciale retaildeal Gelderland?
  • Op welke manier is de provinciale retaildeal van invloed op de ontwikkeling van ‘De Harder’ en de watersportboulevard in het Waterfront?
  • Heeft het college contact gehad met de provincie Gelderland, alvorens de ontwikkeling van ‘De Harder’ en de watersportboulevard in het Waterfront te starten?
  • Heeft het college contact gehad met de provincie Gelderland over de inhoud van de provinciale retaildeal? Zo nee, is het college van plan proactief in contact te treden met de provincie Gelderland over de inhoud van de retaildeal, met name in relatie tot de ontwikkeling van ‘De Harder’ en de watersportboulevard in het Waterfront? Zo nee, waarom niet?
  • Hoeveel vierkante meters winkeloppervlak zijn er op dit moment in de gemeente Harderwijk, en hoeveel vierkante meters zijn dit na ontwikkeling van ‘De Harder’ en de watersportboulevard?
  • In de provincie Gelderland bestaat het programma ‘SteenGoed Benutten’, waarbinnen de vernieuwing van ‘bruisende’ binnensteden kan worden opgepakt. In de Visie op een andere binnenstad van de gemeente Harderwijk wordt dit programma slechts eenmaal aangehaald.
  • In hoeverre heeft u voorafgaand aan het opstellen van de Visie op een andere binnenstad contact gehad met de provincie Gelderland?
  • Heeft u contact gehad met met de provincie Gelderland specifiek over de kansen die zich binnen het programma SteenGoed Benutten aandienen?
  • Welke kansen biedt het programma SteenGoed Benutten voor het oplossen van de winkelleegstand in Harderwijk?