D66: “Theater in bibliotheek is volstrekte waanzin”

Het college van B&W heeft besloten om na ruim vijftig jaar Theater Harderwijk te sluiten en werkt eigen plannen uit om een theaterzaal in het huidige pand van de bibliotheek aan de Academiestraat te realiseren. 

Daarnaast wordt Stad als Podium de basis voor podiumcultuur in Harderwijk. De fractie van D66 Harderwijk/Hierden is niet te spreken over het collegebesluit en de voorafgaande procesgang.

Met name de keuze om ten koste van Theater Harderwijk met een zelf gefabriceerde proefballon verder te gaan, is “volstrekte waanzin”, aldus de fractie.
 
“De onwil van B&W om het voortbestaan van Theater Harderwijk te garanderen, heeft het cultuurdebat sinds de vorming van dit college, begin 2014, gedomineerd,” aldus de fractie in een eerste verklaring. “Recentelijk werd een eerdere toezegging, om een extra reservering voor Theater Harderwijk op te nemen in de begroting, afgedaan omdat de plannen rondom Stad als Podium wederom vertraging hadden opgelopen.

Nu blijkt dat de portefeuillehouder er al die tijd een eigen agenda op na heeft gehouden, en komt met een plan dat nog niet eerder aan de raad is gepresenteerd en nog niet verder is uitgewerkt. Dit duidt op niets anders dan zuivere politieke onwil.”

Stad als Podium als aanvulling
Dat het college heeft besloten te kiezen voor het project Stad als Podium voor verdere invulling van podiumkunsten in Harderwijk, is op zich een mooi voornemen, aldus de fractie. “Maar wij hebben constant gepleit voor Stad als Podium als aanvulling op het aanbod van Theater Harderwijk. De zogenaamde ‘en-en-variant’. Daar was in het laatste cultuurdebat ook een breed draagvlak voor in de gemeenteraad.
 
Daarnaast wordt nu wederom gekozen voor een variant die niet meer dan “Binnenstad als Podium” kan worden genoemd. We trekken de oude stadsmuren weer op en bieden cultuur voortaan alleen aan binnen de oude veste. “Met visie en daadkracht kan ook zeker buiten de muren worden voorzien in een behoefte. Om over fysieke en logistieke haalbaarheid van het door het college gewenste theater maar te zwijgen.”
 
Laatste woord aan de raad
In het eerste kwartaal van 2017 worden de plannen in de gemeenteraad behandeld.


“We hopen dat er voldoende steun is voor Theater Harderwijk,” aldus de D66-fractie.

“Niet alleen betekent het een einde van het populaire theater, dat juist de afgelopen jaren tegen alle trends in groeiende bezoekersaantallen heeft laten zien. Het is een hard gelach voor de personeelsleden en vele vrijwilligers van het theater, die jarenlang keihard hebben gewerkt om dit theater te behouden en te vernieuwen. Met een relatief kleine investering en een klein budget op jaarbasis kan het huidige theater met vertrouwen de toekomst tegemoet. Wij blijven ons hier voor inzetten.”
 
Bibliotheekgebouw
Met de bibliotheek heeft D66 heel andere plannen dan het college. “De binnenstad is een geliefde plek om te wonen, ook voor jongeren. Wij zouden dan ook graag zien dat het oude bibliotheekgebouw wordt herontwikkeld en er starterswoningen worden gerealiseerd.”