D66 Harderwijk maakt zich zorgen over Mbo-stageplekken

De studenten van nu zijn de professionals van de toekomst. Maar door de coronacrisis komen de noodzakelijke stages van mbo-studenten in het gedrang.

Er is een tekort aan stageplekken, met een tekort aan goede werkervaring en soms zelfs studievertraging tot gevolg

Meedenken met studenten
D66 maakt zich hier zorgen om: "Daarom stelden we schriftelijke vragen aan het college om te horen hoe de situatie is in Harderwijk. Wat kan de gemeente concreet doen om deze studenten te helpen, zodat hun opleiding goed aansluit op de lokale en regionale arbeidsmarkt? Wellicht kan de gemeente het goede voorbeeld geven en oplossingen vinden binnen de gemeentelijke organisatie".

Schriftelijke vragen aan het college

De corona-crisis raakt veel mensen en sectoren. Ook uit het mbo komen zorgwekkende signalen. Zo is er een toenemend tekort aan stageplekken, kunnen er minder stage-uren gemaakt worden of kunnen niet alle werkzaamheden worden gedaan en doen stagiaires meer administratieve taken. Hierdoor worden minder vaardigheden aangeleerd of lopen mbo-studenten studievertraging op. D66 maakt zich hier zorgen om. In de commissievergadering van 28 oktober 2020 uitten wij deze zorgen.

Het college herkende zich in de signalen dat het momenteel voor mbo-studenten moeilijk is om een stageplek te krijgen. Heeft het college in beeld hoe de stage-situatie voor Harderwijkse mbo-scholen en studenten is?
  • Is er een tekort aan stageplekken? Zo ja: om welke aantallen gaat het, voor welke opleidingen speelt dit en wat zijn (verwachte) ontwikkelingen?
  • Kunnen mbo-studenten hun stage passend bij hun opleiding en de te leren vaardigheden uitvoeren?
Wij zijn van mening dat het college deze verbindende en aanjagende rol wel op zich kan nemen en met instellingen en bedrijfsleven mee kan denken.

In de commissievergadering van 28 oktober 202 stelde de wethouder over de rol van de gemeente hierin: “we horen beide kanten aan, maar we kunnen niet partijen bij elkaar gaan brengen.”In het coalitie-akkoord staat echter: “wij werken aan een ononderbroken ontwikkelingstraject in het onderwijs” en in de begroting 2021-2024: “We hebben aandacht voor versterking van de regionale functie van het beroepsgerichte onderwijs in Harderwijk, dat goed aansluit op de lokale- en regionale arbeidsmarkt.”
  • Mogen we er daarom vanuit gaan dat het college voor zichzelf een rol ziet in het geheel? Welke rol ziet het college voor de gemeente in de afstemming tussen vraag en aanbod naar geschikte mbo-stageplekken in deze door corona-gekenmerkte periode?
  • Welke concrete acties kunnen we hierin tegemoet zien? Wanneer?
D66 is van mening dat de gemeente hierin het goede voorbeeld kan geven. Binnen de gemeentelijke organisatie zijn tal van functies en werkzaamheden die aansluiten bij diverse mbo-opleidingen. Gaat het college meer stageplaatsen voor mbo-studenten creëren binnen de eigen gemeentelijke organisatie? Zo nee: waarom niet? Zo ja: op welke termijn kunnen we hier een terugkoppeling van verwachten?

D66 - Anke Buurman-Kuiper
(Foto: Jeroen Mooijman)