D66 Harderwijk lanceert verkiezingsprogramma in MESS

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en dat betekent dat veel politieke partijen hun verkiezingsprogramma’s gaan presenteren. D66 presenteerde zondag het verkiezingsprogramma ‘Voor een groener en vrijer Harderwijk’.

Voor een groener en vrijer Harderwijk

Met een een heel eigen DNA, gevormd door mensen uit alle windstreken die er in de loop der tijd voet aan wal hebben gezet, is Harderwijk een geweldige plek om te leven. Lijsttrekker Martijn Pijnenburg: “Het is een stad in landelijk gebied, een progressieve haven in een van oudsher conservatieve streek. En die progressieve haven is niet vanzelfsprekend, die moeten we met elkaar bewaken.”
 
Woningnood
De woningnood in Harderwijk is nijpend. Starters wachten te lang op een woning, anderen kunnen niet doorstromen. D66 streeft naar een passende woning voor iedere Harderwijker of Hierdenaar, en wil dat daar alle creativiteit voor wordt gebruikt. Pijnenburg: “De komende jaren moet worden gebouwd naar de behoefte van Harderwijkers. Alle doelgroepen op de woningmarkt hebben hun eigen specifieke vraag, waarop het aanbod moet worden afgestemd.”
 
De toekomst van de stad
Als 2021 ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat we serieuze stappen moeten zetten om beter om te gaan met de aarde. Minder energie en grondstoffen gebruiken, maar ook vooruitdenken en voorbereiden op een veranderend klimaat. Thijs Melkert: “Ook voor Harderwijk liggen hier uitdagingen om verantwoordelijkheid te nemen voor een groene stad. Bovendien zorgt een groene leefomgeving ook voor meer leefplezier voor mens en dier.”
 
Een vrije stad 
Hoe vrij ben je als je niet hand in hand met je partner over straat durft, als je geen stageplek kunt krijgen vanwege je achternaam. Als je plekken niet kunt bezoeken met je rolstoel of als je je zaken niet kunt regelen omdat de brieven en procedures moeilijk te begrijpen zijn? D66 wil een gemeente die eruitziet zoals de samenleving en die het goede voorbeeld geeft. Anke Buurman-Kuiper: “Een stad waarin iedereen welkom is en zich welkom voelt is een stad die toegankelijk is voor alle mensen. Dit is nog niet altijd het geval. De afgelopen jaren hebben we op dit gebied positieve stappen gezet, maar er zijn nog genoeg kansen voor Harderwijk.”
 
Verkiezingen
Harderwijkers mogen op 16 maart 2022 naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Het team van D66 wordt getrokken voor Martijn Pijnenburg en de twee huidige raadsleden Anke Buurman-Kuiper en Thijs Melkert, gevolgd door veel jong talent. Pijnenburg: “Een groep waar heel veel expertises samenkomen op de belangrijke thema’s van deze tijd. Ervaring in de raad gecombineerd met kennis uit het veld. Zo staan we middenin de samenleving en weten we goed wat er lokaal speelt.”
 
MESS

D66 heeft gekozen voor de MESS voor de officiële programmapresentatie. De afgelopen jaren heeft de fractie verschillende keren aandacht gevraagd voor de oude officiersmess van voormalig legerkamp Kranenburg, waarin nu een culturele broedplaats huist. De MESS biedt plaats aan atelierruimte voor zelfstandig kunstenaars en is uitvalsbasis voor Village People. ‘Een hoop ontwikkelingen die D66 belangrijk vindt, komen samen in wat hier in de MESS gebeurt’, aldus Thijs Melkert tijdens de programmapresentatie. De presentatie was vanwege de coronamaatregelen via livestream te volgen en is terug te kijken op YouTube.
 
Het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst van D66 Harderwijk zijn te bekijken op de zondag gelanceerde nieuwe website, www.d66.nl/harderwijk.

Lancering verkiezingsprogramma D66 Harderwijk