Crisis voorbij in Harderwijk, geld moet weer rollen

De raad was unaniem afgelopen donderdagavond tijdens de raadsvergadering. De crisis is voorbij, in Harderwijk is overal weer geld voor, zo blijkt uit de Kadernota 2018-2021. Afgelopen donderdag werd er gedebatteerd over de bedragen die de gemeente de komende drie jaar uit wil geven. 

Over drie weken, op 22 juni, moet de raad voor- of tegen stemmen.

Niet één subsidieverzoek is op voorhand afgewezen. Niet de 345.000 euro die de scoutingverenigingen Margriet Verbaak en Ragay Redoz vragen voor het realiseren van hun buitenaccommodaties of de 500.000 euro voor een nieuw havenkantoor, zelfs niet de 400.000 euro voor een nieuw havenhoofd. Niet de extra jaarlijkse 40.000 euro voor het Stadsmuseum, ook niet de 125.000 euro voor een prieeltje in het Plantagepark of de 250.000 euro voor een nieuwe buitensportaccommodatie voor korfbalvereniging Unitas.

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, zegt de raad tijdens de vergadering van 22 juni overal 'ja' tegen.

En dan is er nog 500.000 euro over. "Een bruidsschat voor de nieuwe raad", klinkt het opgetogen. "Dan mogen zij bepalen waar het aan uitgegeven wordt."

Alleen de PvdA durft het woord nog te noemen. Graddy Sondern neemt het in de mond. Armoede. Kinderarmoede in dit geval. Graag ziet ze iets van die bergen geld naar een burgerinitiatief gaan. "Vanuit een initiatief van Marian de Jong, is er een aantal jaar geleden een armoedeconferentie geweest met voorafgaand daaraan een serie interviews met ervaringsdeskundigen. Mevrouw de Jong heeft zich destijds bereid verklaard hetzelfde te willen uitvoeren onder ervaringsdeskundige kinderen en jongeren. Tot nu toe is er echter geen steun gegeven aan dit plan. Dat is jammer."

Ook het sociaal domein, de keukentafelgesprekken, lopen niet altijd even soepel. Sondern geeft aan dat ze vanuit haar achterban hoort dat ouderen moeten vechten voor zorg. Dat ze vaak het gevoel hebben niet te krijgen wat ze nodig hebben, omdat het te duur zou zijn. En dat terwijl de gemeente Harderwijk de afgelopen jaren elf miljoen euro bij elkaar heeft gespaard voor het sociale domein. "Dat vraagt op z'n minst voor een onderzoek naar de kwaliteit van onze keukentafelgesprekken", aldus Sondern.

Omdat er afgelopen donderdag alleen een debat over de Kadernota op het programma stond, is er niets besloten. Dat gebeurt over drie weken, op donderdag 22 juni.