ChristenUnie: “Denk vooraf goed na over hoogbouw in Harderwijk”

Er is een grote behoefte aan woningen in Harderwijk. Daarom wordt er de komende jaren flink bijgebouwd. Om in de grote behoefte te voorzien, zal waarschijnlijk ook vaker hoger gebouwd moeten worden. De ChristenUnie wil daarom vooraf nadenken aan welke eisen hoogbouw moet voldoen, want leefbaarheid van de stad is heel belangrijk.

Raadslid Marcel Heldoorn ziet dat de vraag naar woningen in Harderwijk alleen maar toeneemt. “In Harderwijk is de ruimte beperkt, dus ik verwacht dat we als gemeenteraad vaker gevraagd zullen worden of we hoger willen bouwen.”

En dat is geen gemakkelijke vraag. Als het past, werkt de ChristenUnie mee aan de realisatie van hoogbouw, maar dan wel als het echt kan. Hoogbouw heeft een grote impact op de buurt en de wijk. En daarom moet vooraf helder zijn of dit niet ten koste gaat van de leefbaarheid. “Denk daarbij aan sociale veiligheid, een vitale mix van bewoners, sociale verbinding, een groene openbare buitenruimte en voorzieningen.”
 
Heldoorn stelde daarom de gemeenteraad voor om een visie op hoogbouw te ontwikkelen. Het voorstel werd met steun van bijna alle andere partijen aangenomen.
 
“Allereerst willen we helder krijgen waar hoogbouw wel en niet wenselijk is. Niet iedere buurt is even geschikt. Bouwen in de binnenstad is iets anders dan bij het station. Daarnaast toetsen we ieder plan op de effecten op de omgeving, zoals leefbaarheid, parkeren, windhinder en schaduwwerking. We bouwen voor 50, 60 jaar of misschien nog langer. We moeten vooraf goed nadenken en het zorgvuldig aanpakken.”
 
Bij het nadenken over hoogbouw en het opstellen van de visie worden de inwoners actief betrokken. “Het gaat om de leefomgeving van mensen en draagvlak voor hoogbouw is heel belangrijk, want samen bouwen we onze stad.”

Marcel Heldoorn: “Voor de ChristenUnie moeten buurten, wijken in onze mooie stad ook in de toekomst voor iedereen leefbaar, bereikbaar en betaalbaar zijn.”