CDA stelt schriftelijke vragen over kringloopverkoop Hervormde en Protestantse Kerken

Het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W over de Kringloopverkoop door de Hervormde en Protestantse Gemeenten aan de Fokko Kortlanglaan.

Zowel de Hervormde Gemeente Harderwijk (HG) als de Protestantse Gemeente Harderwijk (PG) verlopen diverse huishoudelijke artikelen en meubilair vanuit respectievelijk de schuren gelegen aan de Fokko Kortlanglaan 169 en vanuit het voormalige schoolgebouw ‘De Wijde Blik’ aan de Fokko Kortlanglaan 181.

Zij hebben beide panden in bruikleen van de Gemeente Harderwijk. Deze verkoop levert een waardevolle bijdrage aan onze samenleving; waaronder, doch niet uitsluitend:
  • a. De mogelijkheid voor minder draagkrachtige inwoners meubilair, inrichting en andere spullen tegen een lage prijs te kunnen aanschaffen;
  • b. In voorkomende gevallen worden deze om niet door de kerken beschikbaar gesteld, bijvoorbeeld bij mensen in financiële problemen, bij echtscheidingen of aan vluchtelingen;
  • c. Er wordt ondersteund bij het uitruimen van woningen van overleden personen als niemand anders daarvoor kan zorgdragen;
  • d. Dit een duurzaam karakter heeft, omdat deze goederen opgeknapt en verkocht worden voor een tweede leven ipv op de afvalberg belanden;
  • e. Er wordt bijgedragen aan de festiviteiten tijdens de Aaltjesdagen door middel van de Boeldag bij de Grote Kerk van de HG.
Voor beide locaties geldt een acute dreiging van sluiting in september door het plan om de opstallen aan de Fokko Kortlanglaan 169 te slopen en de Wijde Blik mogelijk komend schooljaar opnieuw in gebruik te namen als schoollocatie. Door de HG worden gesprekken gevoerd met de Gemeente Harderwijk over een eigen te bouwen locatie i.c.m. een commerciële partij, maar wij hebben begrepen dat deze gesprekken moeizaam verlopen en daarom nog niet hebben geleid een succesvolle uitkomst.

Gezien de benoemde waardevolle bijdragen is het voor het CDA belangrijk dat deze initiatieven voort kunnen bestaan.

Het CDA heeft daarom de volgende vragen aan het College:
1. Herkent u zich in het hierboven beschreven?
2. Kunt u op dit moment al duidelijkheid geven of de PG de ‘De Wijde Blik’ in het nieuwe schooljaar moet verlaten? Zo niet, wanneer kunt u dat wel?
3. Bent u bereid extra inpassingen te leveren om de gesprekken met de HG vlot te trekken?
4. Welke alternatieve locaties kan de Gemeente Harderwijk aanbieden als de huidige locaties verlaten moeten worden?
5. Bent u bereid uitstel te verlenen aan beide initiatieven tot een nieuwe locatie gevonden is? Zo ja, hoe lang en zo nee, waarom niet?

Namens de fractie van CDA Harderwijk-Hierden, Cor Jan Korevaar en Andrea Oosting-Klock