CDA Harderwijk Hierden stelt schriftelijke vragen over behoud varend historisch erfgoed

De Corona-crisis waarin we op dit moment verkeren brengt veel bedrijven, verenigingen en stichtingen in de problemen. Gelukkig wordt er door de regering alles aan gedaan om deze partijen zoveel mogelijk te helpen. Helaas wordt op dit moment het varend historisch erfgoed nog niet geholpen, waardoor zij nu in de problemen dreigen te komen.

Dit blijkt ook uit de noodklok die door de Botterstichtingen van Harderwijk en Elburg geluid wordt

Naast De Botterstichting is ook de daaraan verbonden Vischafslag in lastig vaarwater gekomen. De kosten voor de Vischafslag bedragen jaarlijks € 15.000 en de inkomsten zijn op dit moment nul.

De fractie van het CDA zet zich al lange tijd in voor het varend historisch erfgoed en daarmee ook de Botterstichting en de Vischafslag. Tegen die achtergrond heeft de fractie de volgende vragen:   
  1. Is het college het met de CDA fractie eens dat de botters en pluunter van grote cultureel historische waarde zijn voor Harderwijk? Zo ja, waaruit blijkt dat?
  2. Is het college zich bewust van de toeristische, educatieve en maatschappelijke rol van de Botterstichting en Vischafslag in Harderwijk? Zo ja, hoe ziet u deze rol?
  3. Is het college het eens met de CDA fractie dat er alles aan gedaan moet worden om het varend historisch erfgoed en ook het Bottermuseum voor Harderwijk behouden moet blijven? Zo nee, waarom niet?
  4. Is het college bekend met de slechte financiële perspectieven die ontstaan zijn door twee verloren vaarseizoenen, waardoor voortbestaan onder druk komt te staan bij de Botterstichting? Zo ja, welke actie heeft het college daarop genomen?
  5. Is het college het met de CDA fractie eens dat zowel de Botterstichting als de Vischafslag (financieel) geholpen moet worden? Zo ja, ziet het college daarin ook een rol voor zichzelf weggelegd?
  6. Vanuit het kabinet is er € 15 miljoen beschikbaar gesteld voor varend erfgoed. Hiervan is nog niet zeker dat de Botterstichting hier ook een deel van ontvangt. Is het college bereid om de Botterstichting in de tussentijd financieel te ondersteunen? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?
  7. Ondertussen heeft de Botterstichting ook een gesprek gehad met de Provincie Gelderland over eventuele noodsteun. Is het college bereid om de contacten met de provincie in te zetten als ondersteuning van de vraag die er vanuit de Botterstichting gesteld is? Zo ja, op welke manier en op welke termijn zou het College dat willen/kunnen doen? 
In afwachting van de beantwoording van de bovengenoemde vragen verblijven wij. 
 
Met vriendelijke groet,  
CDA Harderwijk-Hierden Wilco Mazier 

Lees ook: 
Harderwijkse historische vloot houdt hoofd amper boven water