Businessclub DVS’33 Ermelo bestaat 25 jaar

Door Marco Jansen - Acht sponsors bij de start. DVS’33 speelt sinds 2016 in de derde divisie, de subtop van het amateurvoetbal. Om structureel op dit één na hoogste niveau te spelen met de ambitie om te promoveren naar het hoogste amateurniveau, zijn sponsorgelden onmisbaar. De stichting Businessclub DVS’33 Ermelo zorgt voor de middelen waarmee A-selectiespelers op de loonlijst staan. In 1996 werd hiermee gestart, destijds als pioniers in de regio.

De initiatiefnemer destijds, Cees van Panhuis, was dinsdag 13 december op uitnodiging bij het kerstevent van de businessclub, in Restaurant De Dorpskamer

Voorzitter Ton Roskam zegt hierover: “Het laatste kerstevent was in 2019 en na drie jaar merkte je dat iedereen weer blij was dat dat het weer kon: elkaar weer zien en netwerken. De opkomst was groot met 200 man; dat is een geweldige score. Er was een fantastisch walking dinner en het was een ontzettend gezellige avond.”

In zijn toespraak stond Roskam stil bij het 25-jarig jubileum van de businessclub, dat eigenlijk vorig jaar was maar door corona toen geen aandacht kreeg. “Een 25-jarig huwelijk is al heel wat en een bedrijf dat 25 jaar bestaat is niet zo bijzonder. Maar midden jaren ‘90 was DVS’33 één van de eerste verenigingen van Nederland die het startsein gaf voor een businessclub. In 1996 werd de stichting 2001 opgericht, met als doel dan het kampioenschap van de eerste klasse te vieren. Dat is niet gelukt maar in deze regio waren we zeker de eerste. Er was ook weerstand. Je zou het sponsors werven voor het eerste elftal kunnen zien als interne concurrentie met de vereniging.

Maar Cees van Panhuis merkte dat het verenigingsbestuur het gelijk ondersteunde. Wijlen Joop Bakker en Gert Spijker zagen wel de meerwaarde van de nieuwe entiteit. Cees had de gedachte dat als DVS’33 op zo’n hoog mogelijk niveau wilde voetballen, je toch wat centen moest gaan betalen. Dat geld moest gegenereerd worden door de businessclub. De weerstand kwam vooral uit de jeugdopleiding die vond dat er alleen ‘eigen jongens’ in het eerste moesten staan. Maar op topamateurniveau spelen is dan niet mogelijk. Het heeft jaren geduurd voor hij de neuzen dezelfde kant op had. Roemruchte clubs als IJsselmeervogels, Sparta Nijkerk en WHC kwamen navraag doen hoe hij dat in in Ermelo op poten had gezet. Toen dat pionierswerk was afgerond heeft hij een stap terug gedaan. Het nieuwe bestuur, met o.a. Hielke Sietsma, Tineke Weeren en Tonny de Geijter, is verder gaan bouwen. De businessclub groeide snel naar 80 sponsoren en is daarna verder ontwikkeld tot nu meer dan 250 sponsoren.”
 
Het eerste bestuur bestond uit drie man en werd naast Van Panhuis gevormd door Kees van Dorp, registeraccountant bij Deloitte & Touche en Klaas Mollema, hij was hoofdrechter in Groningen. Van Panhuis was commercieel manager onderhoud bij Bimo Bouw en had een goed netwerk. Hij wist bij de start acht sponsors warm te maken. Dit waren Reinier Grotenhuis, hij was glaszetter in Harderwijk, Aalt van den Brink van transportbedrijf St vd Brink in Ermelo, Dick Bilder, de Ermelose schilder, Henk Baars, de directeur van Dusseldorp, Johan van Leeuwen de melkboer, apotheker Van der Poel, Bimo Bouw en Joop Bakker, de voorzitter van de vereniging als privésponsor. Drie van deze sponsors van het eerste uur, Aalt van den Brink, Dick Bilder en Johan van Leeuwen, zijn nu nog steeds sponsor en kregen een bloemetje als attentie.

Van Panhuis: “Er werd een nieuwe kantine gebouwd, maar het eerste elftal degradeerde uit de tweede klasse en er gingen zes spelers weg. Ik was teammanager en kreeg de opdracht van het bestuur om een nieuw team samen te stellen. Het bestuur wilde dat het eerste elftal op zo’n hoog mogelijk niveau speelde. Ik kreeg vrij mandaat om nieuwe spelers aan te trekken van buitenaf tegen een kleine vergoeding. Om daar een goede basis voor te leggen was geld nodig en de businessclub is opgericht om in de toekomst constante aanvoer van financiële middelen te krijgen.”

Van Panhuis had een vrije rol en bezocht bedrijven met de vraag of ze geld wilden geven. “Het lidmaatschap was 1.000 gulden per jaar en de betalingen werden geregistreerd. Het betalen ging niet ‘onder de tafel’. Erik Vreekamp was bij SDC Putten weggehaald en deze trainer had een neusje voor goede spelers in de omgeving.  Jan Jaap Kooistra uit Lelystad, een topspits van IJsselmeervogels en Wim Beerman, nog een topspits uit Lelystad zijn gekomen. Duncan van Koesveld was een jonge prof van Vitesse, Patrick Biemans kwam van SDV Barneveld. Deze spelers heb ik persoonlijk benaderd. Ik had dus twee petten op. We wilden zo snel mogelijk weer promoveren naar het hoogste niveau (eerste klasse) maar daging stapje voor stapje. Het tweede jaar in de derde klasse werden we kampioen. Toch kreeg ik verschrikkelijk veel weerstand, vooral uit de jeugdgroepering die vond dat de jeugd voorrang moest krijgen. Die tweestrijd was voor mij een reden om na drie jaar te stoppen. Maar onze filosofie dat dit moest gebeuren voor de toekomst was vooruitstrevend. Sponsors kregen een kopje koffie voor de wedstrijd in een ruimte andere de kleedkamers. Er was een gezonde financiële huishouding en gelegenheid tot netwerken.”
 
Van Panhuis (77) is 15 jaar geleden naar Meppel verhuisd en was DVS uit het oog verloren. Toch zei de aanjager van destijds direct ‘ja’ op de uitnodig voor het kerstevent. “Het was een warm bad en ik ben hartstikke trots dat wat wij op poten hebben gezet nu zo groot is geworden. Dit was de sfeer die wij toen al voor ogen hadden. Nu was er een paar honderd man en ook vele jonge ondernemers. Zij kunnen met dit platform hun bereik vergroten. Mensen zeiden dat ik een inspiratiebron was.”

Roskam (63), die in 2017 in het bestuur kwam en sinds januari 2019 voorzitter is, meldt dat de statuten nog steeds hetzelfde zijn. “Onze businessclub is nu toch wel de grootste van de Noordwest Veluwe en een goede voedingsbodem voor sponsors om optimaal te kunnen netwerken. Het bestuur bestaat nu uit acht man en we doen dit met een heel grote groep van 40 vrijwilligers. Er gaat veel geld in om, het is net een bedrijf. De 21 contractspelers zijn in dienst bij de Stichting businessclub DVS’33 Ermelo, met contracten volgens Nederlands Recht die gedeponeerd zijn bij de KNVB. De trainersstaf is in dienst van de vereniging en er is een onderling convenant. Zo is het helder voor iedereen.”

Businessclub DVS Ermelo
Foto Businessclub DVS'33 Ermelo: Tineke Weeren, Kees van Dorp, Cees van Panhuis en Ton Roskam