Stel je voor: je loopt over de Vischmarkt in Harderwijk, een broodje haring in de hand, en iemand begint ineens over crypto. Bitcoin, Ethereum, wallets, blockchains… Het klinkt alsof je een cursus ruimtevaart nodig hebt om het te begrijpen. Maar eerlijk? Zo ingewikkeld hoeft het helemaal niet te zijn.
Banken verdwijnen uit het straatbeeld, online betalen is de norm, en crypto lijkt voor sommigen een logische volgende stap. Maar goed, voor je zomaar ergens in springt, is het wel handig dat je weet waar je mee te maken hebt.Crypto is in de basis gewoon digitaal geld, alleen zit er wel wat meer technologie achter dan bij je pinpas
Laten we met het begin beginnen: crypto is geen tastbaar geld. Je kunt het niet uit een muur trekken of onder je matras leggen. Het bestaat digitaal, en draait vaak op een zogenoemde blockchain. Dat is een soort groot online kasboek waar alle transacties in staan. Niemand kan dat zomaar aanpassen. Klinkt veilig, en dat is het ook, zolang je weet wat je doet.
Maar daar wringt ’t hem soms. Veel mensen denken dat crypto altijd makkelijk geld verdienen is. Beetje kopen, wachten, verkopen, cashen. Is dit mogelijk? Ja, ongetwijfeld. Koersen kunnen in een dag tijd tientallen procenten stijgen ... maar ook kelderen.
Hierdoor is het dan ook belangrijk dat je goed onderzoek doet, gebaseerd op grondige en professionele analyses. Bijvoorbeeld: Thomas van der Meer van 99Bitcoins voorspelt welke crypto gaat stijgen in 2025, waarbij er rekening wordt gehouden met talrijke trends, ontwikkelingen en up-to-date marktdata. Door je te richten op dergelijke informatie (en niet zomaar wat te doen) kan je met crypto ongetwijfeld winst maken.
Er zijn dus wel degelijk mensen – ook gewoon in Harderwijk – die op een verstandige manier met crypto omgaan. Ze investeren een klein bedrag, doen hun huiswerk, en gebruiken veilige apps of wallets.
Wat veel beginners dus helpt, is om gewoon klein te beginnen. Koop voor twintig euro aan crypto via een bekende exchange, en kijk wat er gebeurt. Raak vertrouwd met het proces. Hoe werkt het kopen? Hoe bewaar je het veilig? Wat gebeurt er met de koers? Als je daar al zenuwachtig van wordt, is het misschien geen goed idee om er meer geld in te stoppen.
En denk ook even na over belastingen. In Nederland geldt voor crypto dat je het moet opgeven in box 3, als vermogen. De Belastingdienst kijkt niet gewoon naar wat je ermee doet, maar voornamelijk naar hoeveel je hebt op 1 januari. Dat vergeten mensen nogal eens, en dan is het even schrikken in april. Zeker als je dacht dat je anoniem bezig was.
Een ander puntje waar je even stil bij moet staan: toegang tot je crypto. Veel mensen gebruiken zogenaamde 'exchanges' om hun munten te kopen en bewaren. Prima, maar als zo’n platform ermee stopt of gehackt wordt, ben je mogelijk alles kwijt. Er zijn tevens mensen die hun wachtwoord zijn vergeten en nu tonnen kwijt zijn. Bizar, maar waar.
Daarom gebruiken ervaren beleggers vaak een ‘hardware wallet’. Dat is een soort USB-stick waar je je crypto op zet. Alleen jij hebt toegang. Maar ja, als je die kwijt raakt… juist. Dan ben je nog steeds alles kwijt.
Dus je merkt het wellicht wel: crypto vraagt om oplettendheid. Geen impulsaankopen, geen haast, en vooral geen goedgelovigheid.