Ziet het beton in je woning of bedrijfspand er ineens wat minder strak uit? Denk aan scheuren, afbrokkelende stukken of een roestige plek hier en daar? Grote kans dat je te maken hebt met betonrot. Dat klinkt misschien alsof beton letterlijk aan het rotten is, maar dat zit toch net wat anders.
Bij betonrot gaat het vooral om schade van binnenuit. De stalen staven in het beton, ook wel wapening genoemd, kunnen gaan roesten zodra vocht en lucht hun kans krijgen. Roest zet uit. Het gevolg? Druk op het beton, scheuren, barsten en uiteindelijk stukken loslaten. Dat wil je liever niet, zeker niet bij dragende onderdelen. In dat geval is het slim om zware meubels van je balkon te halen en te kiezen voor een balkon bar, zodat je niet alleen meer ruimte hebt, maar de boel ook eerst kunt laten herstellen.Wat is betonrot precies?
Hoe ontstaat het?
Het begint vaak met kleine haarscheurtjes door bijvoorbeeld vorst, regen of slijtage. Door die scheurtjes komt vocht naar binnen. Het wapeningsstaal krijgt zuurstof, begint te roesten en het proces is begonnen. Betonrot werkt van binnenuit en wordt langzaam steeds erger. Hoe langer je wacht, hoe groter de schade.
Pas op met lekkages in het plafond
Een plek die vaak wordt vergeten is het plafond. Heb je daar laatst lekkage gehad? Dan is het goed om extra alert te zijn. Vocht hoopt zich op, er is weinig ventilatie en het droogt slecht. Dat maakt het een perfecte plek waar betonrot zich snel kan ontwikkelen. Niet meteen reden voor paniek, maar wel voor actie.
Hoe herken je betonrot?
Er zijn een paar duidelijke signalen waar je op kunt letten. Denk aan scheuren in het beton, plekken waar het afbrokkelt of roestvlekken. Zie je metalen staven die uit het beton steken of roestig zijn? Dan moet er een belletje gaan rinkelen. Klopt het beton hol als je er op tikt? Ook dat is een teken. Let ook op verf of coating die ineens loslaat. Dat is vaak het eerste zichtbare signaal. Verandert de structuur van het beton en ziet het er broos of verouderd uit? Grote kans dat betonrot daar de oorzaak van is.
Wat kun je doen om het te voorkomen?
Helemaal voorkomen lukt misschien niet, maar je kunt wel een hoop ellende besparen door regelmatig onderhoud te doen. Minstens één keer per jaar even goed checken op scheurtjes of andere schade helpt al flink. Gebruik ook waterafstotende middelen of coatings om het beton te beschermen tegen vocht. Kies bij nieuwbouw of renovatie voor kwalitatief goed beton. Zie je een scheurtje? Dan is het slim om dat zo snel mogelijk te laten repareren. Kleine beschadigingen zijn namelijk makkelijk aan te pakken, maar als je wacht wordt het al snel een grotere klus.
Wat als je niks doet?Dat is eigenlijk geen optie. Want als betonrot zijn gang gaat, neemt de stevigheid van het beton snel af. Scheuren worden groter, delen kunnen afbrokkelen en uiteindelijk kan zelfs de constructieve veiligheid in gevaar komen. Zeker bij steunbalken of funderingen is dat geen pretje. Ook de uitstraling van het gebouw gaat er flink op achteruit.
Is het zelf te repareren?
Bij kleine schade is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan. Maar let op, dan moet je wel weten wat je doet. Het beschadigde beton moet volledig weg, de wapening moet worden schoongemaakt en behandeld tegen roest. Daarna vul je het gat op met speciale mortel en werk je het netjes af. Voor grotere schade of constructieve onderdelen is het slimmer om een vakman in te schakelen. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt en voorkom je meer problemen.
Is betonrot een verborgen gebrek?
Soms wel. Vooral als je net een huis hebt gekocht en de schade pas later zichtbaar wordt. In dat geval kan het gaan om een zogenaamd verborgen gebrek. Afhankelijk van de situatie kan dat betekenen dat je recht hebt op herstel of compensatie. Laat dus altijd een goede inspectie doen bij aankoop of verbouwing.
Laat het op tijd herstellen
Heb je tekenen van betonrot gespot? Dan is het echt tijd om aan de bel te trekken. Hoe langer je wacht, hoe groter het probleem wordt. Uiteindelijk gaat dat ten koste van de veiligheid, uitstraling en waarde van je gebouw. Een deskundige weet precies wat er moet gebeuren en zorgt dat het beton weer stevig en betrouwbaar wordt.