Betalen we teveel voor ons afval?

Dat afval stinkt dat weten we wel. Het CDA wil graag weten of er ook een ook luchtje zit aan de afvalinzameling en -verwerking. Dat is de reden waarom het CDA vandaag een motie indient die duidelijkheid moet gaan geven over de afspraken met de inzamelaar en verwerker van ons afval. 

Het CDA wil ervoor waken dat onze inwoners, maar ook de gemeente, teveel betaalt voor het inzamelen en verwerken van het afval en dient daarom donderdag een motie in

Afgelopen najaar zijn er door CDA en Harderwijk Anders schriftelijke vragen ingediend met betrekking tot het nieuw in te voeren afvalbeleid. In de beantwoording werd al snel duidelijk dat bronscheiding niet mogelijk is in verband met de contracten die we met onze afvalverwerker Omrin hebben. De eerste vraag die daarbij opdoemt is: “Wie bepaalt ons afvalbeleid? De gemeente of Omrin?” Uit de beantwoording blijkt dus Omrin.
 
De CDA fractie heeft daarop in de tussentijd verder onderzoek gedaan en onder andere gesprekken gevoerd met experts uit de branche. Hieruit kwam de vraag naar voren of de constructie zoals deze in Harderwijk gehanteerd wordt wel wenselijk is. De Gemeente Harderwijk is namelijk zowel aandeelhouder als opdrachtgever/klant van Omrin. Daarnaast heeft Omrin een afvalverbrandingsoven. Aan deze verbrandingsoven hangen contracten voor het leveren van energie. Het is dus belangrijk dat deze oven blijft branden, zodat er energie geleverd kan worden. Alleen wie bepaalt wat er de oven in gaat of wat gerecycled gaat worden? Dat is de gemeente in ieder geval niet. Andere afvalverwerkers, zoals bijvoorbeeld ROVA, kiezen er bewust voor om geen verbrandingsoven te hebben. Zij willen zelf kunnen bepalen wat er met het afval gebeurt. Herbruikbare grondstoffen leveren op dit moment veel geld op. Waarom zien we daar niets van terug? Nu is het zo dat alles wat de oven in gaat de gemeente geld kost en wat gerecycled wordt Omrin geld oplevert.
 
CDA Fractievoorzitter Wilco Mazier dient daarom samen met Harderwijk Anders en PvdA aanstaande donderdag een motie in. Wilco Mazier geeft aan: “Er is in de basis niets veranderd qua wijze van inzameling door de afvalinzamelaar en verwerking door de afvalverwerker. Waarom moeten onze inwoners dan fors meer betalen bij eenzelfde hoeveelheid aanbiedingen van restafval/PMD? Wij vinden dat niet logisch.” Met de motie beoogt het CDA meer duidelijkheid te krijgen over de afspraken met Omrin en Aconov. Ook willen we een beeld krijgen bij alle inkomsten en uitgaven met betrekking tot de afvalinzameling en -verwerking. Deze informatie is nodig om te komen tot een beter afvalbeleid voor Harderwijk en haar inwoners.