B en W: ‘Knarrenhof past niet in Waterfront’ Harderwijk

Door Harry Schipper – Het plan om een knarrenhof te realiseren in het Waterfront gaat hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Een knarrenhof is een woonvorm voor "jonge-ouderen" en "oudere-jongeren" die graag elkaar helpen en zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen.

Een knarrenhof past niet in het stedenbouwkundige plan voor het Waterfront, omdat zo’n hof parkeerplaatsen opslokt. Het zorgt bovendien voor een tekort van 4,5 ton op de grondexploitatie.

Het gemeentebestuur schuift de uiteindelijke beslissing daarom voor zich uit. Liever focussen burgemeester en wethouders zich over de andere grote wens van de raad: lukt het om meer betaalbare woningen in het Waterfront te realiseren?

Dat schrijven B en W in een brief aan de raad. Die had eind mei in een motie het college opgeroepen onderzoek te doen naar realisatie van een knarrenhof in het deelgebied Stadswerven. Afgelopen maanden is met de Stichting Knarrenhof intensief gezocht naar mogelijkheden om het concept van de stichting in te passen. Maar vooral het vinden van genoeg parkeerruimte lukte maar niet. Alleen wanneer de toekomstige bewoners van zo’n knarrenhof beloven enkel van deelauto’s gebruik te maken, zou het misschien kunnen.

Het stichtingsbestuur heeft na de afronding van de ontwerpsessies wel een nieuw alternatief gepresenteerd waarbij de toepassing van deelauto’s een uitgangspunt is. Maar de uitwerking en beoordeling ervan kosten tijd en die is er haast niet meer. De bouwplannen zouden er vertraging door oplopen.

In het plangebied blijven de twee ingetekende hoven – eentje met twaalf en een met achttien woningen - wel beschikbaar voor andere bijzondere woonvormen, zo laten B en W de raad weten. Ze willen samen met de stichting kijken of een knarrenhof niet op andere locaties dan het Waterfront kan worden ontwikkeld.