Een flinke bui tijdens een wandeling kun je niet altijd vermijden. Gelukkig heb je met een goede regenjas al een hoop gewonnen. Althans, zolang die jas ook echt doet wat ‘ie moet doen.
Gelukkig is dat vaak makkelijk te voorkomen. Je regenjas waterdicht houden is vooral een kwestie van goed gebruik en goed onderhoud. Het is dus wel belangrijk dat je weet hoe je dit doet, zodat je veel langer plezier hebt van je regenjas.Want niets zo vervelend als denken dat je droog blijft en vervolgens toch met natte mouwen of een klamme rug rondlopen
Draag je jas zoals ‘ie bedoeld is
Een regenjas is pas echt effectief als je ‘m op de juiste manier draagt. Sluit de rits goed af en gebruik het klittenband of de overslag om wind en regen buiten te houden. Drukknopen sluiten vaak minder goed af dan klittenband, dus als je kunt kiezen, weet je wat je te doen staat. Zorg er ook voor dat de kraag netjes aansluit om je nek. Zo hou je lichaamswarmte beter vast en geef je regen geen kans om naar binnen te druppelen. Draag je een hippe regenjas voor dames? Let dan extra op of stijl niet ten koste gaat van functionaliteit. Een jas die mooi oogt maar niet goed sluit bij de polsen of kraag, schiet zijn doel een beetje voorbij. Zijn de mouwen te los, gebruik dan het klittenband of de boordjes om ze goed aan te laten sluiten. Vergeet trouwens ook de zakken niet, daar komt soms verrassend veel regen in als ze niet goed afsluiten.
Was je jas, maar wel met beleid
Vuil en vet kunnen ervoor zorgen dat de stof niet meer ademt en uiteindelijk ook minder water afstoot. Daarom is het slim om je regenjas af en toe te wassen. Let wel: dat moet voorzichtig gebeuren. Check altijd het label in je jas. Sommige jassen kunnen gewoon in de wasmachine, anderen mogen alleen met de hand en in koud water. Gebruik nooit poeder wasmiddel of wasverzachter. Dat tast de beschermlaag aan. Kies liever voor een fijnwasmiddel of een speciaal wasmiddel voor technische kleding. En spoel goed uit, want achtergebleven zeep kan de ademende werking verstoren. Heb je naast een regenjas ook een regenbroek? Dan geldt hiervoor precies hetzelfde. Regelmatig wassen en voorzichtig omgaan met het materiaal verlengen de levensduur en zorgen ervoor dat je droog blijft, van boven tot onder.
Zo maak je je jas weer waterafstotend
Na verloop van tijd slijt de waterafstotende laag aan de buitenkant van je jas. Je merkt het als regendruppels niet meer parelen op het oppervlak, maar meteen in de stof trekken. Dan is het tijd om te impregneren. Begin altijd met een schone jas. Daarna kun je kiezen voor een spray of een inwasmiddel. Een inwasmiddel is makkelijk omdat je de jas in één keer egaal behandelt. Een spray geeft vaak net iets meer bescherming, maar kost iets meer moeite. Beide zijn prima, als je het maar goed doet.