Zieke kids mogen bij Daphne achterop

Daphne Hop, ex-motorcoureur en oud-Hierdenaar, gaat woensdag 12 juli voor de stichting Against Cancer weer even het circuit van Assen op. De stichting organiseert voor kinderen met kanker en voor hun ouders en broertjes of zusjes, elk jaar een racedag. 

De kinderen krijgen een stoer racepak aan, een helm op en mogen een rondje rijden in een Ferrari, of achterop bij motorcoureurs, van wie Daphne er dus een is.

Bijna zeven jaar geleden kreeg Daphne, tijdens een wedstrijd, een zwaar ongeluk, waarbij ze haar bekken, stuitje en schaambeen brak. Nog steeds is ze aan het revalideren en er gaat geen dag voorbij zonder veel pijn. "Het lijkt er op dat het blijvend letsel is." Ze werkt en woont samen met haar vriend, die ze heeft leren kennen in haar jaren in de motorsport. Haar vriend is nog steeds actief op het circuit.

Daphne heeft die tijd, met pijn in haar hart, achter zich moeten laten.

"Vorig jaar, zes jaar na het ongeluk heb ik toch nog op het circuit gereden, wel 'langzaam' hoor. Ik had zo de drang om hiermee het hoofdstuk af te sluiten." Het werd best een emotionele dag. "Dit was wel waar ik alles voor opzij had gezet en dag in dag uit voor trainde. Dat was met één crash allemaal weg."

Daphne kent de stichting van toen ze nog wedstrijden reed. "Na afloop van het raceweekend was  er deze dag van Against Cancer. Wij besloten te blijven en het van een afstandje mee te maken. De sfeer, de emoties, het ronkende geluid van de auto's en motoren. Onbeschrijflijk mooi. Sommige kindjes zaten al in een rolstoel en waren helemaal kaal van de chemo. Vaak te zwak om zelf op de motor te klimmen. Maar gelukkig zijn er elk jaar tientallen vrijwilligers (ook naast de baan) die de kinderen en gezinnen begeleiden. Ik had nooit gedacht dat ik ooit een van die coureurs zou zijn die de kids mee achterop mag nemen."

Ze is blij dat ze, ook al is ze niet langer actief in de sport, veel kennissen en vrienden heeft overgehouden aan die tijd. Zo ook een van de organisatoren van de circuitdag van Against Cancer. "Hij zag dat zieke meisjes het te gek vinden om bij een 'meisjescoureur' achterop te stappen, er zijn alleen zo weinig meisjes in de racerij." De organisator wist dat Daphne al een aantal jaar niet racete en absoluut niet meer op hetzelfde niveau zit als in de gloriejaren, maar hij vroeg haar toch.

"Ik voelde me vereerd, vind het fijn dat ik mijn steentje bij kan dragen aan deze bijzondere dag.

Eerst was ik wel wat onzeker, want veel van de andere coureurs racen nog op hoog niveau. Maar het gaat die dag niet om wie het hardste kan, maar om de glimlach op het gezicht van de kinderen en de ouders." Sowieso staat de veiligheid natuurlijk voorop. "Niet de grenzen opzoeken en 'kijk mij nou hard gaan'." Voor Daphne fijn, want op wedstrijd niveau rijden zit er voor haar niet meer in. "Maar de kids met gierende banden laten genieten, dat moet lukken."
De komende weken wil Daphne zoveel mogelijk geld ophalen voor de stichting. Wil jij Daphne en dit prachtige initiatief ook steunen? Dat kan hier.