Wie helpt Harderwijkse Evelien met haar actie voor Het Vergeten Kind?

Door Harry Schipper – De Harderwijkse Evelien Kamphorst gaat volgende maand vier dagen achter elkaar wielrennen om zo geld in te zamelen voor Stichting Het Vergeten Kind.

Evelien hoopt dat zoveel mogelijk plaatsgenoten met een donatie meehelpen om een groep mishandelde of verwaarloosde kinderen in Nederland te helpen aan een paar fijne vakantiedagen

 “Ik fiets zelf nog maar net een jaar”, vertelt Evelien, die in het dagelijkse leven verpleegkundige is bij Buurtzorg Nederland. “Toen ik van de stichting Het Vergeten Kind hoorde, wist ik meteen: ‘daarvoor ga ik mij nu echt inzetten’. Duizenden kinderen in Nederland kunnen niet meer thuis wonen. Ze zijn verwaarloosd of mishandeld. Ze zijn gevlucht voor geweld of uit huis geplaatst, omdat ze daar niet meer veilig waren. Zij hebben ons hulp hard nodig”.
 
De dertigjarige Harderwijkse treft in haar werk in de thuiszorg ook wel eens situaties aan waarin kinderen opgroeien in gezinnen met meervoudige problematiek. “Maar in de tien jaar dat ik dit werk doe heb ik maar een keer echt het vermoeden gehad dat het er voor die kinderen niet pluis was. Maar meestal zie je het niet, omdat het wordt verdoezeld”.
 
Bij Stichting Het Vergeten Kind hebben ze cijfers, die toch wel te denken geven. De organisatie richt zich met name op kwetsbare kinderen en jongeren die opgroeien in een onveilige situatie of instabiele thuissituatie. Ruim honderdduizend kinderen in Nederland groeien op in gezinnen met meervoudige problematiek. Daarvan zijn er meer dan 55 duizend kinderen, waarbij het zó mis gaat, dat ze niet meer thuis kunnen wonen. 
 
Stichting Het Vergeten Kind organiseert activiteiten en projecten die een positieve invloed hebben op het leven van kwetsbare kinderen. Bovendien strijdt de stichting voor een stabiele en liefdevolle omgeving voor deze kinderen, zodat zij zich goed kunnen ontwikkelen en zich gezien en gesteund voelen en weer meer zelfvertrouwen krijgen.
 
“Van 15 tot en met 18 september zet ik mij in voor de stichting en ga ik in die vier dagen zo’n vijfhonderd kilometer wielrennen”, vertelt Evelien enthousiast. “Ik ben al in januari begonnen met eerst wekelijkse trainingen. Inmiddels train ik wel een paar keer per week”. Ze is trouwens niet de enige die in haar eigen omgeving geld probeert in te zamelen voor dit goede doel. “Ik doe mee met de ‘Tour d’Extravaganza’; een jaarlijkse fiets-, loop en wandeltocht van vier dagen waaraan niet alleen wielrenners, maar ook mountainbikers, hardlopers en wandelaars meedoen”. 

Evelien hoopt dat veel Harderwijkers mee willen doen en een bedrag willen doneren. Hoeveel?

“Net wat men missen kan. Ons groepsdoel is om 75.000 euro op te halen. We zitten nu al op zo’n 50.000 euro, dus we zijn op de goede weg, maar hebben nog wel meer nodig. Doneren is makkelijk: je kunt daarvoor heel simpel naar deze link: https://actie.hetvergetenkind.nl/actie/evelien-kamphorst. Ook via mijn Facebookpagina of Instagram kun je daar uitkomen. Klik op de button ‘doneer’ en het wijst zich vanzelf. Je kunt doneren tot mijn laatste fietsdag, dus 18 september”.

Evelien Kamphorst Harderwijk
(Evelien Kamphorst - eigen foto)