Wethouder en dakloze openen inloophuis De Oude Synagoge in Harderwijk

Wie eenzaam is, of dak- of thuisloos, kan in Harderwijk voortaan zeven dagen in de week overdag terecht in De Oude Synagoge. 

In de voormalige Joodse synagoge op de hoek van de Jodenkerksteeg en Kleine Markstraat, opende zorgwethouder Gert Jan van Noort dinsdagmiddag samen met dakloze Andrew het inloophuis.

De twee deden dit door twee stukken touwen aan elkaar te knopen, wat symbool moet staan voor het zoeken van verbinding voor de kwetsbare mensen in onze Harderwijkse samenleving.

De inloop van dak- en thuislozen was voorheen gevestigd in een pand van de Stichting Ontmoeting aan de Johanniterlaan. Stichting Ontmoeting is een landelijke stichting, die zich bezighoudt met de opvang en professionele ondersteuning van kwetsbare groepen mensen, onder andere door hen dagbesteding en activering aan te bieden.

In De Oude Synagoge werkt Stichting Ontmoeting samen met meer dan vijftig vrijwilligers van de Stichting De Oude Synagoge, die dagelijks de bezoekers van het inloophuis welkom heten met een bakje koffie en hen verder helpen. De vrijwilligers worden op hun beurt ondersteund door de professionals van Stichting Ontmoeting.

Bij de opening waren ook buurtbewoners aanwezig. Wethouder Van Noort zei er zeker van te zijn dat het inloophuis een succes wordt, ‘omdat hier wordt gedacht vanuit maatwerk en kansen’. Hij doelde hiermee op de manier waarop de vrijwilligers en hulpverleners door gesprekken, activering, dagbesteding en werkbegeleiding kwetsbare mensen laten zien hoe ze de draad van hun leven weer op kunnen pakken.