Week van Dementie’ rondom Wereld Alzheimer Dag in Harderwijk

Het netwerk Dementie Noord West Veluwe, Alzheimer Nederland afdeling Noordwest Veluwe, ZorgDat en gemeente Harderwijk vestigen in de week van de Wereld Alzheimer Dag (woensdag 21 september 2016) extra aandacht op het leven met dementie in de gemeente Harderwijk.
 

De ‘Week van Dementie’ trapt af op maandag 19 september om 19.30 uur in het Alzheimer Café Harderwijk (Wijkhuis Stad, Houtkamp 33)

Hier wordt de indrukwekkende documentaire; “Dementie, wat nu”? van Evert Blijsie uit Harderwijk waarin inwoners uit de regio openhartig hun verhaal vertellen over dementie getoond. De avond wordt geopend door wethouder van Noort van de Gemeente Harderwijk

De rest van de week zijn er activiteiten die zijn gericht op ontspanning voor mensen met dementie en hun partner of mantelzorger.
  • Dinsdag 20 september: Samurai Shiatsu, een veilige en eenvoudige ontspanningsmassage voor en door senioren in Wijkhuis Stad, Houtkamp 33 van 10.00-11.00 uur.
  • Woensdag 21 september: Wereld Alzheimer Dag: Klankontspanning: 'samen ontspannen bij klanken van o.a. drum, klankschalen, fluit, lier, ratels en stem' in Wijkhuis Stad, Houtkamp 33 van 10.00-11.30 uur. Samurai Shiatsu, een veilige en eenvoudige ontspanningsmassage voor en door senioren in Wijkhuis Stad, Houtkamp 33 van 14.30-15.30 uur.
  • Donderdag 22 september: Wandelen onder begeleiding van een gids. Verzamelen bij het restaurant van Sonnevanck om 10.00 uur.
Op Wereld Alzheimer Dag wordt in heel Nederland stilgestaan bij de hard groeiende groep mensen met dementie. Op dit moment hebben 270.000 mensen direct te maken met deze ziekte en een meervoud daarvan komt in de rol van mantelzorger terecht.

In Harderwijk hebben bijna 700 mensen een vorm van dementie. 200 mensen wonen in een instelling of een vorm van beschermd wonen. Dit aantal neemt met de jaren toe naar meer dan 1000 mensen.

Omdat gemeenten sinds 2015 meer verantwoordelijk hebben als het gaat om begeleiding van mensen met dementie door bijvoorbeeld dagopvang of individuele begeleiding en mantelzorgondersteuning te bieden, besteedt de Commissie Samenleving van de Gemeente Harderwijk op donderdag 22 september in de commissievergadering aandacht aan het thema ‘Langer thuis met Dementie in gemeente Harderwijk’.

Aansluitend aan het overleg met de Commissie Samenleving zullen professionals en vrijwilligers in de dementiezorg, mensen met dementie en hun mantelzorgers zich buigen over verschillende vragen rondom dementie.

Toegang en koffie en thee zijn gratis tijdens alle activiteiten.
Voor uitgebreide programma informatie klik hier of bel 06-10847349.