Waardering voor mantelzorgers Harderwijk

Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor vorm en invulling van de mantelzorgwaardering in hun gemeente. 

Voorheen werd het mantelzorgcompliment vanuit het Rijk landelijk via de sociale verzekeringsbank verstrekt.

In het kader van deze verandering heeft de gemeente in september een onderzoek door Spectrum laten uitvoeren om de behoeften van mantelzorgers te peilen. Daarvoor zijn circa 140 vragenlijsten ingevuld en is een gesprekstafel georganiseerd, waaraan verder werd gepraat.  Een klankbordgroep met lokale partners dacht mee gedurende het onderzoek. De gemeente vind het belangrijk om bij het vormgeven van de waardering de behoefte en mening van de mantelzorgers mee te nemen.
 
Uit onderzoek bleek dat mantelzorgers met name behoefte hebben aan een vorm van waardering door de gemeente. Zij hebben een uitgesproken voorkeur voor een contant bedrag om naar eigen inzicht te besteden. Keuzevrijheid is erg belangrijk. Zij zien nadelen in een vouchersysteem in plaats van geld. Ook is gebleken dat mantelzorgers lang doorgaan met hulp verlenen en niet snel klagen. Aandacht, begrip, gezien en gehoord worden zijn terugkomende kernwoorden. 

Waardering uitspreken

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun persoonlijke omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorgers zijn geen professionele zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met de hulpbehoevende. De inzet van/door mantelzorgers is van belang om zelfstandig blijven wonen mogelijk te maken. Wegvallen van een mantelzorger leidt tot (meer) inzet van een zorgprofessional. Het mantelzorgcompliment geeft de mogelijkheid om waardering uit te spreken. Het voorgestelde bedrag is € 100,-. De gemeenten Ermelo en Zeewolde houden ook een bedrag van € 100,- aan. Deze aanbevelingen zijn grotendeels overgenomen in het collegebesluit mantelzorgwaardering. 

Mantelzorgwaardering aanvragen

Mantelzorgers die op dit moment al geregistreerd staan bij het Servicepunt Mantelzorg van ZorgDat ontvangen bericht over het ontvangen van het geldbedrag. Mantelzorgers die nog niet geregistreerd staan bij het servicepunt en dit wel graag willen zodat zij ook het mantelzorgwaardering kunnen ontvangen, kunnen contact opnemen via 0341-434 656 of [email protected]. De mantelzorgwaardering wordt eenmaal per kalenderjaar beschikbaar gesteld.

Voor dit jaar kan de mantelzorgwaardering vanaf 1 december tot en met 31 december 2015 worden aangevraagd.

Per mantelzorgontvanger kan maar één mantelzorger een waardering ontvangen. Belangrijk is ook dat de zorgvrager tenminste 6 maanden in Harderwijk/Hierden woont of heeft gewoond.

Voor meer informatie kan er contact opgenomen worden met het Servicepunt Mantelzorg van ZorgDat via 0341-434 656 of [email protected]