VVD Harderwijk-Hierden stelt vragen over capaciteitstekort elektriciteit verdeelstation Lorentz III

Op 5 mei heeft de VVD Harderwijk-Hierden op de website van de Bedrijvenkring Harderwijk (BKH) vernomen dat er niet voldoende elektriciteit geleverd kan worden voor nieuwkomers op bedrijventerrein Lorentz III in Harderwijk.

Naar aanleiding hiervan heeft de VVD contact gezocht met de BKH, welke zich grote zorgen maakt

Ook bestaande bedrijven die extra elektriciteit nodig hebben komen in de problemen met hun aanvraag. Dat is ontzettend vervelend. Hoewel Lorentz III tot voor jaren terug te maken had met stilstand in de ontwikkeling, is er afgelopen jaren een ontzettend grote groei doorgemaakt, en is het aantal bedrijven flink uitgebreid. Ontzettend mooi voor Harderwijk en Hierden, en daarom is de VVD fractie dan ook verbaasd dat het voor Liander nu niet bij te houden is en door capaciteitsproblemen de netbeheerder tijdelijk niet kan voldoen aan alle aanvragen op het verdeelstation voor Lorentz.

Lees hier het artikel van de BHK: Elektriciteitsstation bedrijventerrein Lorentz in Harderwijk op code oranje

De VVD Begrijpt het ongenoegen van de BKH hierover. Liander geeft aan dat in 2024 ruim twee keer zoveel capaciteit beschikbaar komt als nu. Echter, duurt dit nog drie jaar, en de VVD maakt zich zorgen wat hierdoor de mogelijke gevolgen zijn voor zowel bestaande bedrijven, als ook de verdere ontwikkeling van Lorentz III in haar geheel. 

De VVD Harderwijk-Hierden stelt de volgende vragen aan het College:

  • Wanneer was het College op de hoogte van het capaciteitstekort van het verdeelstation? En in hoeverre was dit capaciteitstekort van tevoren te voorspellen op basis van gebruik van afgelopen jaren, en de verwachting dat het bedrijventerrein nog verder zou gaan ontwikkelen?
  • Wanneer heeft Liander de gemeente Harderwijk hiervan op de hoogte gesteld, en hoe is er toen met deze informatie omgegaan?
  • Welke acties heeft het College ondernomen nadat zij op de hoogte zijn gesteld over het capaciteitstekort van het verdeelstation? Is er contact geweest met de BKH, en welke afspraken zijn er onderling gemaakt over de zoektocht naar een mogelijke oplossing?
  • Er wordt gesproken over een tussenoplossing die een deel van de aanvragen medio 2022 moet opvangen. In hoeverre is het mogelijk deze termijn naar voren te halen? Welk percentage van de aanvragen kan hiermee alsnog worden opgevangen?
  • Verwacht het College negatieve effecten op vestigingen van nieuwe bedrijven, zo ja, welke? Bestaat hierdoor de kans dat tot 2022 of 2024 bedrijven zich niet kunnen vestigen op Lorentz III als gevolg van het elektriciteitstekort? Indien dit het geval is, kan het College aangeven wat zij eraan gaan doen om te voorkomen dat bedrijven hun aanvragen hierdoor niet indienen of terugtrekken?
  • Zijn of gaan er bedrijven die recent grond gekocht hebben in de problemen komen in hun ontwikkelperspectief? Zo ja, welke partij(en) kunnen hier volgens het College voor aansprakelijk gesteld worden indien dit uitmond in eventuele claims?
  • Hoe wordt komende jaren omgegaan met het in het oog houden van het elektriciteitsnetwerk en de capaciteit hiervan, om zo te voorkomen dat soortgelijke situaties opnieuw plaats vinden?
  • Zijn er gevolgen of consequenties van dit capaciteitstekort ten aanzien van de RES, en de doelstellingen die de gemeente Harderwijk hieraan verbonden heeft?
Namens de fractie van de VVD Harderwijk-Hierden,
Menno Doppenberg
 

Bedrijvenkring Harderwijk

Adresgegevens

Postbus 115
3840 AC Harderwijk

Telefoon

T. 06-40442902

Meer info