Elektriciteitsstation bedrijventerrein Lorentz in Harderwijk op code oranje

Elektriciteitsstation Lorentz loopt vol. Niet gek, want de ontwikkelingen op dit bedrijventerrein gaan hard. Er wordt volop gebouwd. Ondernemers op Lorentz III in Harderwijk worden geconfronteerd met problemen op het gebied van levering van voldoende elektriciteit; de kabels die er liggen zijn simpelweg niet toereikend.

Inmiddels is het zo dat de capaciteit van het station met de laatste aanvragen volledig benut wordt. Ook in de teruglevering van energie ziet Liander problemen voor de nabije toekomst ontstaan

Er zijn plannen voor stationsuitbreidingen in de maak: Lorentz wordt met 20 kV gevoed vanuit station Harderwijk. Op basis van de geplande uitbreiding van het bedrijventerrein wordt er gewerkt aan een aanpassing van Harderwijk zodat er meer vermogen naar Lorentz gestuurd kan worden. Liander is ook in gesprek met de gemeente over een nieuwe locatie voor een groter station op Lorentz. Met dit nieuwe station is er ruim 2x zoveel vermogen beschikbaar vanaf station Lorentz. De verwachting is dat pas in 2025 de uitbreidingen gereed zullen zijn.

Een aantal ondernemers op Lorentz III worden direct getroffen door het tekort aan capaciteit. Door de problemen op het gebied van teruglevering komen ook de duurzaamheidsambities van de ondernemers en de Bedrijvenkring Harderwijk in het geding.  De Bedrijvenkring Harderwijk laat daarom onderzoeken hoe het zit met de aansprakelijkheid van zowel de gemeente Harderwijk als Liander. De volgende stap is dat we met de betrokken partijen op zoek gaan naar oplossingen. Een oplossing wordt ook gezien in het oprichten van een microgrid op Lorentz III. Daar wordt met een aantal partijen inmiddels over gesproken.

Op de  website https://www.liander.nl/transportcapaciteit/gelderland staat meer informatie over de beperkte capaciteit (voor het leveren) van kabels op en om bedrijventerrein Lorentz in Harderwijk.

Bedrijvenkring Harderwijk

Adresgegevens

Postbus 115
3840 AC Harderwijk

Telefoon

T. 06-40442902

Meer info