Vredesweek in Harderwijk: Walk of Peace, themabijeenkomst en theatervoorstelling

Door Marco Jansen - John Groen is samen met zijn vrouw Paula lid van het Apostolisch Genootschap en ambassadeur van de Ambassade van Vrede. Zij organiseren al jaren activiteiten in de Vredesweek in Harderwijk. Deze is van zaterdag 16 september tot en met zondag 24 september 2023. Aan het eind van de Vredesweek is er een bijzonder toneelstuk.

De Vredesweek is een actieweek voor vrede die al meer dan 50 jaar wordt georganiseerd door Pax

“Zij laten samen met meer dan duizenden mensen zien dat het ook anders kan in je eigen straat of buurt. Het gaat niet alleen over de oorlog in Oekraïne, maar ook over gelijkheid, diversiteit en inclusiviteit. De ambassadeurs van vrede werken in hun eigen omgeving, in hun eigen stad of dorp. Door heel Nederland zijn er die week tientallen activiteiten”, vertelt John Groen.
 
Walk of Peace
In Harderwijk wordt op zaterdag 16 september gestart met de Walk of Peace. Deze start om 14.00 uur vanuit de raadzaal van het Oude Stadhuis op de Markt 1 in Harderwijk. Paula Groen: “Er is een korte startbijeenkomst in de raadzaal en daarna een rondwandeling door de stad. De activiteit is voor mensen die willen delen wat vrede voor hen betekent. Dat kan zonder aanmelding. We staan stil op verschillende gedenkwaardige plekken: bij de Oude Synagoge aan de Jodenkerksteeg, op de Vischmarkt en bij het oorlogsmonument in het Wolderwijd. Dan is er verteltheater en muziek. We eindigen in het Hortuspark met een minimarkt van deelnemende organisaties, onder andere Amnesty International en Wereldwijd voor Kinderen. De afsluiting is rond 16.00 uur in de Plantagekerk aan de Stationslaan.”
 
Zondag 17 september is er een themabijeenkomst Vrede, omlijst door zang en muziek in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Veldkamp 76. Deze begint om 10.00 uur. Sprekers zijn John Groen van het Apostolisch Genootschap, Gertie van Dijk van de Protestantse Gemeente en Daud Allajar, voorzitter stichting IEAF (Innovatie in Educatie voor Afghanistan). John: “Deze ideële stichting zamelt gelden in voor verbetering van het onderwijs in Afghanistan. De spreker is in de jaren 90 gevlucht uit dit land en werkt nu in Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk.”
 
Theatervoorstelling Zij zagen Oorlog
Op vrijdag 22 september is de theatervoorstelling Zij zagen Oorlog, door de Oekraïense actrice Ksenia Marasanova. Het stuk gaat over emoties, zoals woede, liefde en vergiffenis. Zij speelt achter elkaar zes korte verhalen over mensen in tijd van oorlog en de keuzes die zij maken. Dit duurt 75 minuten zonder pauze. Aanvang van deze voorstelling, die ook plaatsvindt in het Apostolisch Genootschap, is om 20.00 uur.

Jan Huisman: “Zij staat als enige op het toneel met allerlei attributen en voert een aantal verschillende mensen op. Zij zingt ook hun liederen, springt en jongleert is een zeer actieve dame. Na afloop is er gelegenheid tot napraten met een drankje, dat verstrekken wij.”
 
Huisman is ambassadeur van Wereldwijd voor kinderen, een non-profitorganisatie opgezet door het Apostolisch Genootschap die zich bezighoudt met goede doelen, betere omstandigheden die uitzicht bieden op een betere toekomst. “Projecten hebben soms een draagvlak nodig en Wereldwijd voor kinderen kan ze daarbij helpen. We hebben de stichting MYZwolle omarmd. Deze zamelt geld en materialen in en ondersteunt allerlei initiatieven om de bevolking in Oekraïne te ondersteunen. We hebben eerder MYZwolle geholpen met een slaapzakkenactie en nu gaan we het toneelstuk promoten. Tickets kosten 18,00 euro en de opbrengst komt geheel ten goede aan de stichting MYZwolle.”
 
Nieuw gemeenschapshuis
Hun gekozen doel is het gemeenschapshuis in Lukashivka, een dorp in de buurt ten noordoosten van Kiev, in het noorden van Oekraïne, dat tijdens de oorlog is verwoest. Huisman: “Er zijn geen faciliteiten meer voor kinderen en volwassenen om samen te komen en voor medische ondersteuning. Er wordt een nieuw gemeenschapshuis gebouwd voor vijf of zes dorpskernen. Hier komen alle medische en pedagogische voorzieningen en het gebouw is ook voor kerkbijeenkomsten, bruiloften, begrafenissen etc. Mensen hebben niks meer in dat dorp en dit gemeenschapshuis is bedoeld om ze weer te binden. De bouw is al begonnen en de kosten bedragen in totaal 1,3 miljoen euro. Er is al veel geld ingezameld, maar voor de afbouw moet er nog geld bij elkaar komen. Hier gaat dan ook het volledige bedrag naar toe. We geven een korte presentatie; de Vredesweek is een fantastisch podium om dit doel onder de aandacht te brengen.”
 
Tickets theatervoorstelling: https://ksenia.nl/events/harderwijk-zij-zagen-oorlog/
 
Vredesweek
Foto:  (vlnr): Jan Huisman, Paula Groen en John Groen. (foto: Marco Jansen)