Voor mensenhandel en illegale prostitutie is in Harderwijk geen plek

Bij controles op mensenhandel en illegale prostitutie in Harderwijk zijn in het jaar 2023 op vier adressen verschillende adressen in totaal zeven controles uitgevoerd. Daarbij werden 15 sekswerkers aangetroffen die illegaal hun diensten aanboden. Er werden diverse bestuurlijke maatregelen opgelegd en één woning werd tijdelijk gesloten.

De sekswerkers kwamen allemaal uit Latijns-Amerika. Zij komen naar Nederland om in het illegale circuit geld te verdienen en verblijven vaak slechts enkele dagen op een locatie om hun werkzaamheden aan te bieden.

Overlastmeldingen en online seksadvertenties
De gemeenten Harderwijk, Ermelo en Putten zijn als gemeenten actief in de aanpak van mensenhandel en dus ook mogelijke seksuele uitbuiting van prostitués. Er is een gemeentelijke regisseur ondermijning voor Veluwe-West die over alle controles wordt geïnformeerd. Hij is tevens aandachtsfunctionaris mensenhandel voor specifiek Harderwijk en licht de aanpak toe: “De controles vonden plaats naar aanleiding van (overlast)meldingen uit de buurt. Ook seksadvertenties die online vindbaar zijn vormden soms een aanleiding voor een check. En gelukkig maken mensen ook melding via Meld Misdaad Anoniem. Die meldingen leiden ook tot controles. Melden is dus belangrijk. Zie je signalen van mensenhandel of mogelijke seksuele uitbuiting, aarzel niet en bel 0800-7000. Dat is volstrekt anoniem en je kan voor een ander echt het verschil maken.”
 
Via de controles wil de gemeente zicht krijgen op illegale prostitutie vanuit woningen en/of bedrijfspanden en op de netwerken die hierachter schuilgaan. “Ook het tegengaan van seksuele uitbuiting en misstanden binnen deze branche vormen een belangrijk doel.” 

Samenwerken met het Prostitutie Controle Team van de politie
De gemeente Harderwijk werkt hierbij nauw samen met het Prostitutie Controle Team (PCT) van de politie. Het PCT voert in heel Oost-Nederland controles uit. Zij nemen hiertoe ook het initiatief en coördineren de controles. De gemeente wordt via hen geïnformeerd en ondersteunt bij de acties. Medewerker van het PCT: “Tijdens deze controles letten wij met name op signalen van mensenhandel en mensensmokkel. Nadat illegale prostitutie is geconstateerd, wordt er een bestuurlijke rapportage van opgemaakt die we verstrekken aan de burgemeester. Wanneer er signalen zijn van mensenhandel of mensensmokkel, bestaat de mogelijkheid dat er ook strafrechtelijk stappen worden ondernomen. En uiteraard zorgen we ervoor dat slachtoffers de juiste hulp krijgen aangeboden. Het gaat vaak om kwetsbare mensen die veel hebben meegemaakt.”
 
Einde aan overlast in de buurt
De afgelopen maanden zijn dus meerdere controles uitgevoerd in Harderwijk. “Tijdens deze controles werkten boa's, wijkagenten, de regisseur ondermijning Veluwe-West en het PCT nauw samen. Deze integrale aanpak heeft geleid tot meerdere succesvolle controles, waarna de gemeente bestuursrechtelijk maatregelen heeft genomen. Naast dat we illegale prostitutie een halt toeroepen, zijn buurtbewoners blij dat de overlast voorbij is.”
 
Blijvende aandacht
De regisseur ondermijning: “Er is in Harderwijk geen plek voor mensenhandel en illegale prostitutie, dat signaal willen we ondubbelzinnig afgeven. Gelukkig hebben we de mogelijkheden om ook daadwerkelijk op te treden. Bijvoorbeeld door het opleggen van een dwangsom of het sluiten van een woning. Aandacht voor illegale prostitutie en mensenhandel blijft nodig en we zullen de controles ook in 2024 voortzetten.”
 
De cijfers op een rij
  • 7 controles uitgevoerd;
  • 15 personen gecontroleerd, waarbij 15x sprake was van illegale prostitutie;
  • 4 locaties, betrof 4x een woning;
  • Last onder dwangsom 2x (dwangsom van 5000 euro);
  • Last onder bestuursdwang 3x (bij een volgende overtreding wordt de woning gesloten);
  • Last onder dwangsom verbeurd 1x (dwangsom van 5000 euro wordt/is geïnd);
  • Last onder bestuursdwang toegepast 1x (woning gesloten voor 3 maanden).