​Voetbalkleding VVOG Harderwijk krijgt tweede bestemming in Servië

VVOG krijgt één keer in de drie jaar nieuwe voetbalkleding. Een bedrijf sponsort meestal een elftal voor drie seizoenen en vanwege de logovermelding is de kleding daarna niet meer bruikbaar. 

"In totaal gaat het om ongeveer 40 tassen met kleding en weggooien is zonde", vonden Hartger Jansen (kleding commissie VVOG) en Wim ten Hove van VVOG. 

Hartger en Wim gingen op zoek naar een stichting waar ze kleding heen konden brengen. Ze kwamen ze bij Stichting HOE Harderwijk/Hierden. "In de noordelijke provincie Vojvodina van Servië heeft Stichting HOE contact met verschillende kerken die de arme mensen en kinderen helpen", vertelt Heidi Timmer van stichting HOE Harderwijk/Hierden.

VVOG

"Vooral Roma (zigeuners) leven onder zeer moeilijke omstandigheden. Ze worden met de nek aangekeken. De overheid kijkt nauwelijks naar hen om. Onze contacten helpen daar iedereen zonder onderscheid: Ouderen, gezinnen, gehandicapten, daklozen, vluchtelingen, weeskinderen", aldus Heidi Timmer.

Volle vrachtwagen naar Servië
"Sinds 2004 is werkgroep HOE Harderwijk/Hierden gestart met de inzameling van kleding. Elk jaar vertrekt er begin december een volle vrachtwagen van zo’n 13 ton richting Servië. Deze is gevuld met o.a. kleding, linnengoed, gebreide spullen (gebreid door vrouwen uit Harderwijk, Hierden & Zeewolde), voetballen & sportkleding en uiteraard de bekende schoendozen die gevuld zijn met leuke spulletjes door kinderen van diverse scholen in Harderwijk, Hierden en omgeving. Afgelopen december zijn er zelfs 1650 schoenendozen ingezameld!"



Leven in slechte omstandigheden
"Normaal gesproken (was nu helaas niet mogelijk door Corona) gaan er vanuit onze werkgroep een aantal vrijwilligers mee met de vracht om te zorgen dat alle spullen bij de juiste contactpersonen in Servië aan komen en uitgedeeld worden. Ook bezoeken wij de roma dorpen en delen we eten uit. Dit is heel confronterend. Onbegrijpelijk dat die mensen en kinderen in zulke omstandigheden moeten leven. Ze hebben daar geen stromend water, sommigen hebben geen elektra en leven in kleine bouwvallige huisjes. Onze contacten bezoeken wekelijks de arme mensen, kinderen om eten uit te delen & pastorale hulp te bieden".



Inzamelingsactie 
De komende zomer hoopt een groep van 19 jongeren en 4 begeleiders vanuit het Visnet, de Dorpskerk en de Bethelkerk naar Servië te gaan om daar hulp te bieden. "Afgelopen weekend zijn we gestart met de inzameling voor een gaarkeuken om dit te realiseren is €500,- nodig. Hiermee worden 2x per week ruim 80 maaltijden bereid". Met onderstaande QR code is het mogelijk om Stichting HOE financieel te steunen, dit geld zal gebruikt worden om bovenstaande te kunnen realiseren.



Meer weten over stichting HOE? Ze zijn te volgen op de facebook pagina HOE Harderwijk Hierden.