Vindbaarheid openbare ruimten in Harderwijk moet veel beter

Door Harry Schipper – Er is de afgelopen jaren in Harderwijk best een hoop al verbeterd, als het gaat om de toegankelijkheid van openbare ruimten in de stad Harderwijk voor mensen met een lichamelijke en/of een visuele beperking.

Maar vooral de groep visueel beperkten loopt (soms) letterlijk tegen obstakels aan, terwijl plekken als gemeentehuis, ziekenhuis, binnenstad en winkelcentra vanaf trein- en bushaltes slecht te vinden zijn door afwezigheid van (of slecht aangelegde) gidslijnen

Dat schrijven de raadsleden Wilco Mazier (CDA), Thijs Melkert (D66) en Wilco Bos (PvdA) in een brief met schriftelijke vragen aan het college van B en W. De raadsleden onderhouden goede contacten met een werkgroep met daarin mensen met een beperking. Die werd ingesteld kort nadat (rolstoel-gebonden) Ralph Stoové hen had uitgenodigd om samen met hem wat bekende plekken te bezoeken. Maar… dan wel ook in een rolstoel!

“Dat heeft onze ogen geopend”, vertelt Wilco Mazier terugblikkend op die rondgang vol barrières door de stad met Ralph. De raadsleden dienden daarop twee moties in om de toegankelijkheid snel te verbeteren en een werkgroep in te stellen die sindsdien wordt betrokken bij nieuwbouw, herinrichting en verbouwingen van openbare ruimten in de stad.

Waar de leden met een lichamelijke beperking best tevreden zijn over de tot dusver bereikte resultaten, is de groep visueel beperkten dat niet. “Met deze groep mensen wordt onvoldoende rekening gehouden”, aldus Mazier. In de brief aan B en W vertellen de raadsleden: “Zo zijn er nog maar op enkele plaatsen ‘Houd de lijn vrij’-tegels geplaatst, is het gemeentehuis voor visueel beperkten slecht te vinden en zijn er geen of slecht aangelegde gidslijnen vanaf ov-haltes naar belangrijke locaties, waaronder het gemeentehuis, ziekenhuis, binnenstad en winkelcentra aanwezig. Ook krijgen wij teruggekoppeld dat de verkiezingen, weliswaar voor lichamelijk beperkten bijzonder goed geregeld waren, maar dat dit minder gold voor mensen met een visuele beperking.”

“We willen de hele stad toegankelijk maken. Voor iedereen, want Harderwijk wil graag een inclusieve stad zijn”, zegt Mazier. “Inclusief betekent dat iedereen mee moet kunnen doen in deze maatschappij. Het is dus heel belangrijk dat we deze punten actief oppakken en ze verhelpen.”