Vanaf november zijn in Harderwijk gratis menstruatieproducten te krijgen

Harry Schipper – De gemeente Harderwijk verwacht dat vanaf 1 november, dus al over een kleine drie weken, er op diverse plekken in de stad gratis menstruatieproducten als maandverbanden en inlegkruisjes afgehaald kunnen worden door mensen met een laag inkomen.

Dat kan nu al via de Voedselbank, maar het aantal uitgiftepunten wordt flink uitgebreid met bibliotheek, jongerencentrum, sportverenigingen, scholen en wijkcentra

De organisaties, die nog wel moeten instemmen met het gemeentelijk verzoek om te fungeren als MUP (een afkortingen die staat voor Menstruatieproducten Uitgifte Punt), zijn straks herkenbaar door stickers en posters die vertellen dat de producten gratis verkrijgbaar zijn. De gratis dozen met menstruatieproducten zijn te bestellen via een besloten webshop van de Harderwijkse Stichting Armoedefonds.

Twee jaar geleden al nam de Harderwijkse gemeenteraad een motie aan om voor mensen in Harderwijk met een laag inkomen menstruatieproducten gratis beschikbaar te stellen. Naar nu blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van Harderwijk Anders, PvdA, GroenLinks, D66 en SGP is er in die twee jaar door de gemeente feitelijk niks met die motie gedaan. En dat terwijl B en W in een raadsinformatiebrief in april vorig jaar bij de raadsleden de suggestie hadden gewekt dat de pilot al van start was gegaan.

Dus niet. En daarvoor maken B en W dan ook meteen ‘oprechte’ excuses en zeggen ze dat te betreuren. Dat kwam volgens de dagelijkse gemeentebestuurders door personele wisselingen van zowel de verantwoordelijk beleidsadviseur als de teamleider, waardoor de motie ‘buiten beeld is geraakt’.

Er was al wel contact geweest met de Stichting Armoedefonds, die de pilot een prima idee vonden en wel wilden meewerken. Het wachten was op een seintje van de gemeente dat de pilot van start kon gaan. Maar dat seintje kwam niet. Bovendien was er tussentijds hierover geen contact meer tussen gemeente en het Armoedefonds.

Al die tijd dachten raadsleden dat de pilot al was gestart. Ook al, omdat de motie ten onrechte wél terechtkwam op de lijst van afgehandelde moties. Een aantal raadsleden, onder aanvoering van het Harderwijk Anders-raadslid Christel van der Stouw, kwam daarop met schriftelijke vragen. In antwoord daarop blijkt nu dat er sinds de ontdekking van het niet opstarten van de pilot er hard aan wordt getrokken om alles zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. En is er ook gekeken of er niet meer moties van de gemeenteraad zijn blijven liggen. B en W laten dit nu onderzoeken en beweren al van niet, maar helemaal zeker zijn ze nog niet.

De pilot met gratis uitgifte van menstruatieproducten start dus over drie weken en duurt vervolgens een jaar, waarna een evaluatie volgt. De gemeente heeft er voor volgend jaar 16.000 euro voor uitgetrokken. Daaruit kan worden afgeleid dat menstruatieproducten duur zijn - zéker voor gezinnen die met weinig moeten rondkomen - én dat verwacht wordt dat er veel Harderwijkse en Hierdense vrouwen van deze gratis producten gebruik zullen gaan maken.