Valpreventiecursus voor ouderen ‘In Balans’

In Harderwijk, Ermelo en Putten wordt door Zorgpartners Midden Nederland een valpreventiecursus voor mensen die 60+ zijn aangeboden. 

Valongelukken komen veel voor bij ouderen in Nederland.

Letsel opgelopen door een val heeft vaak gevolgen voor de zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Na een val kunnen mensen onzeker worden en valangst ontwikkelen wat het valrisico vergroot, met alle gevolgen van dien.

‘In Balans’ is een drie maanden durende groepscursus gericht op het voorkomen van valongelukken. Het programma is bedoeld voor zelfstandig wonende 60+-ers die zich onzeker voelen tijdens het lopen, die bang zijn om te vallen en/of al vaker gevallen zijn.

De cursus bestaat uit een wervingsbijeenkomst en drie informatiebijeenkomsten. Vervolgens wordt er gedurende 10 weken, twee keer per week , getraind. De deelnemers krijgen een cursusboek waarin alle informatie nog eens na te lezen is en waarin een aantal oefeningen duidelijk beschreven staan.

De kosten bedragen €220,- voor de gehele training. Dit is inclusief de informatiebijeenkomsten, het cursusboek, de metingen en de koffie en/of thee bij iedere les. De lessen worden gegeven door fysio- en oefentherapeuten van ZorgPartners Midden Nederland die een docentenopleiding hebben gevolgd bij de landelijke organisatie VeiligheidNL.

De eerste cursussen gaan van start in september 2017.

Voor de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Putten begint de eerste cursus op dinsdag 19-09-2017 en voor de gemeente Zeewolde gaat dit gebeuren op maandag 25-09-2017.

Het is de bedoeling dat, bij voldoende aanmeldingen, de cursus twee keer per jaar gaat plaatsvinden. En dan in alle vier de genoemde gemeenten, te weten Harderwijk, Ermelo, Putten en Zeewolde.